Verkkoshoppailu on naisten reviiriä

Suomessa naiset ovat aktiivisempia verkkokauppojen asiakkaita kuin miehet. Eniten verkkokauppoja käyttävät 26–35-vuotiaat. Tämä käy ilmi verkkokaupan maksuratkaisuja tarjoavan Klarnan tilastoista. Myös Metropolin verkkokaupasta voi ostaa osamaksulla Klarnan kautta.
Yli miljoona suomalaista on käyttänyt Klarnan maksuratkaisuja lukuisissa suomalaisissa verkkokaupoissa. Laaja asiakasmäärä antaa mahdollisuuden tarkastella suomalaisten verkkokauppa-asiakkaiden kulutustottumuksia tilastollisesti.
Naiset ostavat verkosta aktiivisemmin kuin miehet. Suomalaisista Klarnan asiakkaista 63 prosenttia on naisia. Keskimäärin Klarnan kaikista asiakkaista Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Suomessa, Alankomaissa, Saksassa ja Itävallassa 58 prosenttia on naisia. Ruotsissa sukupuolten välinen ero verkko-ostamisessa on kaikkein pienin: siellä ostajista 56 prosenttia on naisia. Itävallassa puolestaan ero on kaikkein suurin, sillä itävaltalaisista ostajista 89 prosenttia on naisia.
”Verkkokaupoista ostaminen on selkeästi naisten kenttää, myös Suomessa. Toisaalta naisilla on tapana ostaa useammin myös kivijalkakaupoista, joten tilastot verkkokaupoista tukevat normaalia kuluttajien käyttäytymistä. Esimerkiksi Ruotsissa naisten ja miesten välinen ero verkkoshoppailussa on kuitenkin pienentynyt. Ruotsissa verkkokaupan helppoudessa ollaankin Suomea edellä, mikä on houkutellut miehetkin ostoksille”, Klarnan Suomen maajohtaja Casimir Ehrnrooth kertoo.
Esitetyt luvut ovat Klarnan omista tilastoista aikaväliltä huhtikuu 2012–huhtikuu 2013.
Iäkkäämmät ostavat vähän verkosta
Lähes kolmannes (28 %) ostoksista tehdään 26–35-vuotiaiden toimesta. Puolet kaikista ostoksista tehdään 26–45-vuotiaiden kukkarosta. Vanhemmissa ikäryhmissä ostoksia tehdään huomattavasti vähemmän, eikä yli 75-vuotiaiden ryhmässä ole yhtään asiakasta.
Suomalaisten verkkokauppa-asiakkaiden keski-ikä on 37 vuotta. Klarnan asiakkaiden tulee olla vähintään 18-vuotiaita, joten tilastot koskevat vain täysi-ikäisiä kuluttajia.
”Verkko-ostaminen on selvästi edelleen nuoremman väen juttu, sillä 50 ikävuoden yli mentäessä asiakkaiden määrä tippuu huomattavasti. 26–45-vuotiaat ovat luonnollisesti kiinnostava ikäryhmä, sillä heillä on merkittävää ostovoimaa nuorempiin verrattuna. Verkko-ostamisesta pitääkin tehdä entistä helpompaa ja turvallisempaa, jotta myös ikäihmiset uskaltavat tehdä ostoksista nettikaupoissa, ja tuoda esille verkkokauppojen hyötyjä, Ehrnrooth sanoo.
Lauantai hiljaisin päivä verkkokaupoissa
Verkko-ostosten tekeminen jakautuu melko tasaisesti viikon jokaiselle päivälle. Viikon suosituimpia ostospäiviä ovat maanantai ja tiistai (molemmat 16 %), keskiviikko ja torstai seuraavat tiukasti perässä molemmat 15 prosentin osuudella. Lauantai on selkeästi hiljaisin päivä verkko-ostoksissa.
”Alhaisempi ostoaktiivisuus viikonloppuisin selittyy sillä, että silloin ihmisillä on aikaa tehdä muuta: viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa ja hoitaa asioita kivijalkakaupoissa. Verkosta ostetaan silloin kuin käytössä on vähemmän aikaa”, Ehrnrooth kommentoi.
Enemmistö (42 %) ostoksista tehdään iltapäivällä ja illalla kello 15–21 välillä. Kolmannes (33 %) ostoksista tehdään päiväaikaan kello 9–15.
Verkosta haetaan viihdettä
Suurin tuotekategoria (51 %) on viihde. Toisena tulevat vaatteet ja kengät, jotka muodostavat 21 % Klarnan kautta tehdyistä ostoksista. Kolmantena on vapaa-aika (9 %), neljäntenä kauneustuotteet (6 %) ja viidentenä lasten tuotteet (4 %).
Keskimäärin Klarnan asiakas on tehnyt kuluneen vuoden aikana 3,5 verkko-ostosta.
”Nykyään ihmiset käyvät kivijalkaliikkeissä katselemassa tuotteita ja ostavat ne sitten verkosta sieltä, mistä ne löytyvät edullisimmin. Elektroniikkaa ostetaan paljon verkosta, huonekaluja vielä vähän”, Ehrnrooth sanoo.
Klarnan maksupalveluiden suosio kasvaa Suomessa
Kaupan Liiton, TNS Gallupin ja Asiakkuusmarkkinointiliiton Verkkokauppatilasto 2012 -tutkimuksen mukaan 15–79-vuotiaista 75 prosenttia eli 3,1 miljoonaa suomalaista on joskus ostanut tuotteen tai palvelun verkosta. Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että joka kolmas suomalainen, joka on ostanut verkosta, on käyttänyt Klarnan maksupalvelua.
Klarna tarjoaa verkkokaupan maksuratkaisuja, jotka tekevät kuluttajille ostamisesta ja verkkokauppiaille myymisestä turvallisempaa ja helpompaa. Klarna on rajannut palveluidensa tarjoamisen fyysisiä tuotteita tarjoaville kauppiaille, palvelut eivät kuulu Klarnaa käyttävien kauppiaiden valikoimaan. Suomessa Klarnan asiakkaita ovat lukuisat niin suomalaiset kuin ulkomaisetkin verkkokaupat, muun muassa Verkkokauppa.com, Nelly.com, cdon.com, suomalainen.com, adlibris.fi, Vepsäläinen, Finlayson, Stadium ja jeans.fi.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Suosikkileffat ja -sarjat nyt ilmaiseksi - Lue lisää tästä!
Suosikkileffat ja -sarjat nyt ilmaiseksi - Lue lisää tästä!