Tietokoneharrastajien megatapahtuma Assembly Summer ’17 vietettiin kuumissa tunnelmissa viime viikonloppuna Helsingin Messukeskuksessa. Assembly on Suomen suurin lanitapahtuma, jonne tuhannet ihmiset tulevat yhdessä tietokoneidensa kanssa pelaamaan ja demottamaan tuotoksiaan.
Yli 8 000 kävijää kerännyt tapahtuma tarjosi myös loistavaa messutunnelmaa, josta vastasivat järjestäjien lisäksi useat messusponsorit. Tapahtumassa esiteltiin uusimpia tietokoneuutuuksia, järjestettiin mielenkiintoisia seminaareja sekä käytiin huikean jännittäviä eSports-kilpailuja muun muassa Counter Strikessa sekä Owerwatchissa.
Tapahtuman pääjärjestäjä Pekka Aakko on ollut mukana alusta asti.
– 25 vuotta näitä hässäköitä ollaan rakennettu. 1992 järjestettiin ensimmäiset kekkerit, joihin osallistuin aluksi vieraana, mutta lopulta päädyin jo seuraavana vuonna järjestäjäksi.

Pekka kehuu tapahtuman tunnelmaa erinomaiseksi ja viikonlopun aikana asiat toimivat aina loistavasti ilman ongelmia. Tapahtuman kävijämäärä on ollut hyvin samankaltainen useamman vuoden ajan, mutta pientä kasvuakin on nähty.
– Pientä kasvua on ollut havaittavissa, mutta nykyään kävijämäärä on tasaantunut siihen noin 8 500 vierailijaan. Messukeskus antaa paremmat tilat tapahtuman kehittämiselle kuin aikaisemmin Hartwall Arena. Hartwallilla tietokonealue oli mahtava, mutta täällä on tilaa valtavasti enemmän – voidaan siis järjestää paljon oheistoimintaa.
Kävijäkunta ei tapahtumassa ole vuosien varrella juurikaan muuttunut.
– Tyypillinen kävijä on noin 17-18-vuotias poika. Jos toisesta päästä vanhimmat eivät enää osallistu tapahtumaan, niin nuoremmat tulevat toisesta päästä tilalle. Nyt ollaan nähty merkkejä siitä, että ne ensimmäiset kävijät sieltä kymmenien vuosien takaa ovat tulleet lapsiensa kanssa tapahtumaan. Se on todella hienoa, Pekka iloitsee.
Tapahtuman järjestäjät eivät kauaa ehdi levätä laakereillaan Assembly Summerin päätyttyä, sillä talvella on edessä pelkästään pelaajille suunnattu Assembly Winter -tapahtuma.
– Kesällä meillä on seminaareja ja demoskeneä. Tuo talvitapahtuma syntyi pelkästään pelaajille ja sitäkin ollaan saatu kasvatettua hyvin täällä Messukeskuksessa.
Monet ihmiset pitävät tietokonemaailmaa mielenkiintoisena ja varsinkin kasvavat eSports-lajit herättävät kiinnostusta. Mitä Pekka Aakko haluaa sanoa niille ihmisille, jotka miettivät tapahtumaan osallistumista?
– Tänne kannattaa tulla kokeilemaan ihan koneen kanssa tai vaikka vain vierailijana. Täällä tapahtuu paljon muutakin kuin lanittamista ja tietokoneella istumista – tarjolla on kaikenlaista messutapahtumaa ja kilpapelejä. Sen vielä sanon, että varsinkin koneen kanssa tultaessa, kannattaa tulla kavereiden kanssa, sillä se tuo tunnelmaan mukavan lisämausteen.
Tapahtumasta oli nauttimassa monen vierailijan tavoin myös Petteri Sjöholm, joka kehui Assemblyn tunnelmaa hyväksi.
– Tulin tänne fiilistelemään ja katselemaan, minkälaista meininki on nykyään. Hyvältähän täällä kaikki näyttää. Tapahtuma on paljon isompi kuin ennen – viimeksi olin Assemblyssä vielä silloin, kun se oli Hartwall Arenalla. Ensi vuonna täytyy tulla paikan päälle koneen kanssa, Petteri päättää.
Assembly Winter järjestetään tulevana talvena ja Assembly Summer ’18 ensi kesänä. Lisätietoa tapahtumista voit seurata Assemblyn verkkosivuilla.
Katso alta kuvia tapahtumasta.