[jwplayer]http://youtu.be/OQWD5W3fpPM[/jwplayer]
Kesällä julkaistu The Last of Us on kiistatta yksi kiinnostavimmista peleistä vuosikausiin. Pelistä löytyy myös klaanipohjainen moninpeli, johon on nyt saatavilla myös uusi Autiot alueet -karttapaketti. Ladattavalla kausikortilla saat myös haltuusi kolme sisältöpakettia sekä Grounded-videon.
Mutta itse peliin… The Last of Us on kahden päähenkilön, Joelin ja Ellien selviytymistarina apokalyptisessä lähitulevaisuuden maailmassa. Keski-ikäinen, elämäänsä karussa uudessa maailmassa leipiintynyt Joel on tottunut huolehtimaan vain itsestään, mutta kaikki muuttuu, kun 14-vuotias Ellie ilmestyy hänen elämäänsä. Taival Yhdysvaltojen sivistyksen raunioiden halki asettaa kaksikon inhimillisyyden ja halun selviytyä kovalle koetukselle.

Ellie
Ellie

Ensimmäinen näytös alkaa 20 vuotta ennen varsinaisen pelin tapahtumia, kun moderni maailma kohtaa loppunsa sienirihmastoon pohjautuvan nopeasti etenevän epidemian myötä, joka muuttaa tartunnan saaneet murhanhimoisiksi hirviöiksi. Joel kokee kovia, sekä henkisesti että fyysisesti, ja kenen tahansa selviytyminen on sattuman tai nopeiden reaktioiden varassa.

the_last_of_us_freeway
Luonto ottaa omansa takaisin

Varsinaisen pelin ajassa eloonjääneet ihmiset taistelevat vieläkin tartunnan saaneita mutantteja vastaan, joista pelottavimmat ovat muuttuneet sienimäisiksi superhirviöiksi, jotka eivät näe, mutta kuulevat pienimmänkin äänen ja tappavat sinut yhdellä iskulla. Viime vuosina mm. The Walking Dead -televisiosarjan myötä viihdemaailman pinnalle nousseet elävät kuolleet eivät tässäkään tarinassa ole ainoita vihollisia. Yhtä paljon, tai kenties jopa enemmän, täytyy varoa muita ihmisiä, jotka ovat mutantteja kekseliäämpiä ja pirullisempia vastustajia. Kun klikkaajaa eli sienihirviötä tai sen esiasteella olevaa hiljattain tartunnan saanutta zombia voi hiipiä karkuun, tai harhauttaa heittämällä pullon tai tiiliskiven toiseen suuntaan, ihmiset liikkuvat organisoiduissa ryhmissä, joita vastaan on usein pakko tarttua aseisiin.

the-last-of-us-men-are-enemies
Ihmisen pahin uhka on – ihminen

Hitaahkosti avautuvassa juonessa Joel saa tehtäväkseen viedä Ellie kaukaiseen tutkimuslaitokseen, jossa Ellien salaisuus voi luoda uutta toivoa ihmiskunnalle. Matkan varrella sarkastisia sutkautuksia enenevässä määrin nakkeleva Ellie muuttuu yhä tärkeämmäksi osaksi Joelin elämää ja valaa häneen uskoa edes yrittää saattaa tehtävä loppuun saakka.
The Last of Us -pelin luonut pelitalo Naughty Dog on rakentanut mm. jo kolme osaa toiminnantäyteisestä Uncharted-toimintapelisarjasta. The Last of Us pitää sisällään runsaasti samaa kuin Uncharted-pelit, esim. erityisen elokuvamaisen kerronnan, mielenkiintoiset henkilöhahmot, sulavasti toimivan pelimekaniikan ja henkeäsalpaavan upeat grafiikat, mutta tällä kertaa pääpainoa on haluttu siirtää enemmän henkilöhahmojen ja tunteiden suuntaan. Karun maailmankuvan myötä myös vitsien heittely on taka-alalla tässä selviytymisseikkailussa. Pelissä riittää kuitenkin toimintaa yltäkylläisen vehreissä maisemissa. Naughty Dog on rakentanut varsin realistisen tuntuisen, mutta kauniin uuden maailman, jonka kasvit ovat ”ottaneet” takaisin ihmiskunnalta. Talot ovat raunioituneet ja ihmiskunta on singottu jokapäiväisen tekniikan osalta vuosikymmeniä ellei jopa vuosisadan taaksepäin.

last_of_us_590x331
Karun maailman kauniimpaa tarjontaa

The Last of Us on erittäin mieleenpainuva peli, eikä pelkästään aidon tuntuisen tarinan ja hahmojensa ansiosta, vaan koko ilmapiirin osalta, johon kuuluu suorastaan häkellyttävän maaginen musiikki. Kahdesti Oscar-pystinkin voittanut argentiinalainen Gustavo Santaolalla on luonut peliin vähäeleisen mutta kiehtovan musiikkimaailman, joka tuntuu tukevan tapahtumia huomaamattoman täydellisesti. Pelin musiikkia ei usein edes huomaa, vaan se luo ilmapiirin, jonka pelaaja sisäistää kokonaisvaltaisesti, alkamatta sen kummemmin pohtia musiikin sopivuutta tilanteeseen. Juuri tällöin säveltäjä on onnistunut tehtävässään täydellisesti.
Peli on jaettu sopivasti suvantovaiheisiin ja toiminnantäyteisiin rämistelyihin. Voit kehittää hahmosi taitoja ja välineitä pelin aikana, jolloin vastaan tulevista tilanteista on helpompi selviytyä, mutta tämän kääntöpuolena voit alkaa turtua ainaiseen tavaroiden etsimiseen joka ikisen nurkan ja laatikon takaa. Myös taistelut alkavat pelin edetessä toistaa itseään, koska erilaisia vastustajia on varsin rajattu määrä: ihmiset, kävelijät ja klikkaajat. Muutama variaatio lisää olisi ollut tervetullut lisä vastustajien repertuaariin. Näillä muutamilla kritiikeillä ei kuitenkaan ole juurikaan merkitystä kokonaisuudessa, koska The Last of Us on fantastisen kiehtova peli, jota on vaikea jättää kesken, ja jonka loputtua sen tapahtumat tai maisemat voivat palata mieleen vielä kuukausienkin kuluttua. Saavutus, johon harva peli kykenee.
Lajityyppi: Toiminta
Ikäraja: 18
Julkaisuaika: 14.6.2013
Alusta: PS3
Kehittäjä: Naughty Dog
Julkaisija: Sony
Pelaajamäärä: 1 (2-8 verkossa)
Muuta: DUALSHOCK®3-tärinätoiminto, HDTV-tarkkuus: 720p.
Autiot alueet -karttapaketti
Neljä uutta moninpelikarttaa:
• Esikaupunki-kartta pitää sisällään arvaamattomia hiekkamyrskyjä.
• Linja-autovarikko-kartan urbaanissa viidakossa käyskentelee kirahveja.
• Kotikaupunki-kartan kuun valaisemat kadut sopivat hyvin hiiviskelyyn.
• Kirjakauppa-kartassa on kaksi päällekkäistä tasoa.
Kausikortti
Kausikortilla saat haltuusi kolme sisältöpakettia heti, kun kukin paketti julkaistaan, sekä Grounded-videon, yksinoikeudella julkaistun 90 minuutin mittaisen pelin tekemisestä kertovan videon.
Kausikortilla saa neljä yksinpeliparannusta:
• nopeampi nikkarointi
• nopeampi parantuminen
• suurempi kiväärin lipas
• nopeampi 9 mm pistoolin lataaminen.