Kahta parikymppistä joensuulaista miestä syytetään murhasta ja törkeästä ryöstöstä. Tapausta käsitellään parhaillaan Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Asiasta uutisoi muun muassa Iltalehti.

Itä-Suomen poliisilaitos tiedotti syyskuussa 26-vuotiaasta joensuulaisesta miehestä, joka löytyi kuolleena Noljakan koulun läheisyydestä kevyen liikenteen väylältä. Tapauksen takia otettiin kiinni kaksi henkilöä.

Opettajaksi vastikään valmistunut uhri löytyi puukotettuna ja elottomana puolenyön jälkeen. Vaikka tekohetkestä oli melko lyhyt aika, ei häntä yrityksistä huolimatta pystytty enää elvyttämään.

Teosta syytetyt 20- ja 21-vuotiaat miehet kiistävät syyllisyytensä.

Tutkinnassa selvitettiin muun muassa osapuolten puhelintietoja. Uhri ja epäillyt olivat liikkuneet samalla alueella samaan aikaan. Nuorempi epäillyistä toi sukulaisensa asunnolle teräaseen, jonka terästä löytyi uhrin DNA:ta. Lisäksi asunnolta löytyi 20-vuotiaan verinen takki ja housut.

Litteroidun pöytäkirjan mukaan 20-vuotiaan syytetyn poliisikuulustelusta ei tiistaina meinannut tulla mitään.

Mies elehti ja ilveili jatkuvasti. Hän aloitti kuulustelun kutsumalla itseään elokuvatähti Antonio Banderasiksi ja vetämällä käden lippaan. Kun poliisi luki päivämäärän väärin, epäilty alkoi nauramaan.

– Mitä vittua sinä selität? Kattokaa, poliisit on ihan sekaisin, mies sanoi.

Kun poliisi luki epäillylle hänen oikeuksiaan, keskittyminen herpaantui.

– Se on kalakalakanakanakalakalakalakana.

Syytetty 20-vuotias poseerasi some-kuvassa epäillyn tekoaseen kanssa. KUVA: Poliisi

Lisäksi mies tituleerasi itseään poliitikoksi ja arvosteli vankilan terveydenhuoltoa ja ruokaa. Mies myös lauloi ja tanssi.

Epäilty väitti olleensa murhayönä verinen siksi, että oli leikannut vahingossa leipäveitsellä käteensä. Hän väisteli kysymyksiä ja jätti vastaamatta niihin.

Esitutkintapöytäkirjassa miehen käytöstä kuvaillaan muun muassa virnuilevaksi ja luimistelevaksi. Miehen katseen kerrottiin harhailevan, ja hän myös elehti paljon käsillään.

Kuulustelun edetessä tutkija nosti esiin kuvan 20-vuotiaan miehen verisistä vaatteista. Takki ja muun muassa kotiavaimet löytyivät muovipussista hiekoituslaatikosta. Mies kiroili hiljaisella äänellä.

Poliisi perusteli rikosepäilyään lisää syytetylle. Uhri oli nostanut pankkiautomaatilta 50 euroa kello 23 aikaan ja kuollut noin puoli tuntia myöhemmin. Samoihin aikoihin epäilty oli tullut oikea käsi haavoittuneena sukulaismiehensä luokse.

– Mä oon syytön tähän kyseiseen juttuun, en oo tappanut ketään, epäilty vastasi poliisille.

Sukulaismiestä syytetään rikoksentekijän suojelemisesta. Nelikymppinen mies kertoi kuulustelussa, että 20-vuotias oli ihannoinut väkivaltaisuutta ja puhunut muun muassa äitinsä miesystävän kurkun leikkaamisesta. Sukulaisen mukaan nuori mies tapasi saada ”sekopäisiä aggressiivisuuskohtauksia”.