Metropoli.netin miespuolinen lukija kertoi erikoisesta huijauksesta, joka tapahtui hänen vieraillessaan Tallinnassa viime syksynä.
Sinkkumies oli yksin työmatkalla ja päätti etsiä netti-ilmoitusten kautta itselleen viihdyttävää seuraa. Hän selasi nettiä ja löysi sivuston, jossa oli seuralaisten puhelinnumeroita. Numeroiden yhteydessä ei ollut minkäänlaisia hintatietoja, joten mies oletti niiden maksavan normaalin puhelun verran. Kun mies soitti valitsemaansa numeroon, puhelu meni välittömästi poikki. Hän yritti soittaa muutaman kerran uudelleen, samalla tuloksella. Puhelut katkesivat ennen ensimmäistäkään hälytysääntä.
Mies sivuutti puheluiden katkeamiset teknisinä ongelmina ja soitti seuraavaan ja jälleen seuraavaan numeroon, kunnes lopulta yhdestä numerosta vastattiin ja hän sai toivomaansa seuraa.
Lasku tuli Suomesta
Varsinainen yllätys tapahtui kotona Suomessa, kun mies sai puhelinlaskun. Laskussa vaadittiin 1400 euroa ulkomailla soitetuista puheluista. Mies häkeltyi laskusta ja otti välittömästi yhteyttä puhelinoperaattoriin. Miestä kohdeltiin tylysti, mutta hän sai lopulta erittelyn laskusta.

Mies sai linkin nettilistaan, jossa olivat operaattorin alla olevien kaikkien viihdenumeroiden haltijat. Miehen täytyi itse etsiä pitkästä listasta numerot, joihin oli soittanut ja ottaa yhteyttä kyseisiin yrityksiin. Yhtiöistä ei koskaan vastattu miehelle.
Puhelujen kesto 0 sekuntia, hinta jopa 45 euroa
Laskuerittelystä kävi ilmi, että puhelujen kesto oli 0 sekuntia ja niiden hinnat vaihtelivat 30 eurosta 45 euroon per 0 sekunnin puhelu.
Mies soitti Tallinnan poliisiin, jossa ei osattu puhua suomea eikä englantia, ja häntä kehotettiin soittamaan 112:een. Suomen poliisi ilmoitti, ettei voi asialle mitään. Rikosilmoitus täytyisi tehdä Virossa. Mies matkusti uudelleen Tallinnaan, jossa poliisi kertoi, että ilmoituksissa kyllä pitäisi lain mukaan lukea puhelun hinta, mutta miehen olisi myös pitänyt tietää, että puhelut viihdenumeroihin ovat maksullisia. Tallinnan poliisilaitos otti vastaan miehen ilmoituksen, mutta teki myöhemmin päätöksen, että asiaa ei viedä eteenpäin, koska miehen olisi tullut tietää, että 900-alkuiset puhelut ovat maksullisia. Poliisi kehotti ottamaan yhteyttä kuluttaja-asiamieheen.
Kuluttaja-asiamies voimaton
Mies tarkisti sivuston uudelleen, eikä löytänyt edelleenkään minkäänlaisia puheluhintoja koko sivustolta. Miehen mielestä ilmoittamattomat maksuveloitukset olivat täysin kohtuuttomia ja hän otti yhteyttä kuluttaja-asiamieheen. Useiden selvitysten jälkeen hän sai lopulta vastauksen, ettei mitään ole tehtävissä ja miehen tulee maksaa lasku. Asia oli loppuun käsitelty.
Näin vältyt puhelinhuijaukselta
Jos haluat olla ehdottoman varma ettet saa yllätyksiä Virossa, sinun kannattaa vältellä 900-alkuisia numeroita ja varata mukaan prepaid-kortti, johon olet ladannut esimerkiksi kympin parin verran saldoa. Jos jokin vahinko pääsee tapahtumaan, rahallinen menetys on maksimissaan summa, jonka olit ladannut korttiin.
Kerro toimituksellemme, jos olet joutunut huijauksen kohteeksi Tallinnassa, Virossa, tai jossain muussa maassa.