Poikkeuksellisen suuri huumevyyhti eteni eilen oikeuteen Helsingissä, kun syyttäjä luki 53 henkilöön kohdistuvat syytteet mm. törkeistä huume-, doping- ja rahanpesurikoksista.

Vyyhti on niin valtava, että se on jaettu neljään osaan. Syytettyjen listoilta löytyvät mm. vuoden 2010 Miss Helsinki ja fitnesstähti Sofia Belórf sekä hänen avopuolisonsa, liikemies Niko Ranta-aho. Ranta-aho kuuluu entisen Cannonball-liivijengin johtajan Janne ”Nacci” Tranbergin kanssa vyyhdin pääepäiltyihin. Sofian syytteitä ei ole ilmoitettu julkisuuteen, mutta hän istui viime kesänä tutkintavankeudessa epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta. Ranta-ahon syytteisiin kuuluu myös epäily Belórfin pahoinpitelystä.

Iltalehden mukaan samassa vyyhdissä syytteen on saanut myös muusikko Samu Haber, jota syytetään perusmuotoisesta huumausainerikoksesta, josta tuomitaan sakkoa tai korkeintaan kaksi vuotta vankeutta. Haber on myöntänyt Instagramissa käyttäneensä viime kesänä pienen määrän huumausaineita, joita hänelle oli tarjottu ilmaiseksi, mutta kiistää liittyvänsä millään tavalla suurempaan kokonaisuuteen. Haberin saamasta syyttestä on pääteltävissä, että hänen osuutensa pääkokonaisuudessa on pieni.

Alla Haberin Instagramissa julkaisema tiedonanto, jossa hän pyytää anteeksi rikettään.

Poliisin selvittämässä päävyyhdissä takavarikoitiin mm. valtavat määrät huumeita, dopingaineita ja käteistä rahaa.

Ilta-Sanomien mukaan 53 syytetyn joukossa on edellä mainittujen lisäksi muun muassa useita yrittäjinä toimivia tai toimineita henkilöitä, perheellisiä, liivijengiläisiä voimailijoita ja yksi poliisi, kehonrakennuksen Suomen mestaruuden voittanut Kimmo Niemi.

IS:n selvityksen mukaan syytettyjen joukossa on seitsemän naista sekä sosiaalisen median perusteella useita Ranta-ahon ystäväpiiriin kuuluvia henkilöitä.

Yrittäjät ovat tai ovat olleet mukana mm. konehuollossa, mainostoimistossa, autoliikkeessä, rakennusyhtiössä, puutarharakentamisessa, telealalla sekä liikunta-alan yrityksessä.

Ilta-Sanomien mukaan suurin osa syytetyistä on syntynyt 1980-90-luvuilla ja noin neljäsosa on syntynyt 1960-70-luvuilla.

Vyyhdin käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa tammikuun lopussa.

Lähteet: Ilta-Sanomat, Iltalehti

Kuva: Wikimedia Commons