Ylen MOT on tehnyt alkuvuodesta laajan artikkelin, jossa käy läpi hyvinvointivalmentaja Martina Aitolehden Steffi-siskon kuolemaa. Steffi kuoli henkirikoksen uhrina heinäkuussa 2014 Vantaan Ilolassa.

Teosta tuomittiin 51-vuotias mies, joka sai taposta ja törkeästä huumausainerikoksesta 10 vuoden ja viiden kuukauden vankeusrangaistuksen. Mies istuu vankilatuomiota Riihimäen vankilassa.

Ylen sivuilla julkaistussa artikkelissa ei puhuta uhrista nimellä, mutta kerrotaan uhrin olevan suomalaisjulkkiksen pikkusisko ja että tapausta on käsitelty laajasti julkisuudessa.

Artikkelissa kerrotaan, että MOT on tutkinut pitkään tapauksen esitutkinta-aineistoa, oikeudenkäyntinauhoitteita, rekonstruktiovideoita ja tuomioita. Tutkimuksissa on käynyt esille, että tapauksessa avaintodistajana ollut nainen muutti kertomustaan poliisikuulusteluissa ja oikeudenkäynneissä lukuisia kertoja. Avaintodistaja on kuollut vuonna 2018 vain 25-vuotiaana.

Kun Steffi löydettiin kuolleena omakotitalosta, oli paikalla seitsemän henkilöä ja myöhemmin otettiin kiinni kaksi henkilöä. He kaikki olivat huumeiden käyttäjiä. MOT on haastatellut taposta tuomittua miestä, joka on vuosia yrittänyt osoittaa syyttömyytensä.

– Vaikka tuomio on lainvoimainen, olen jaksanut tehdä töitä, koska olen syytön ja haluan oikeutta, taposta tuomittu mies sanoo MOT:n toimittajalle.

– Toivoisin vain, että joku kokenut henkirikostutkija tai tuomioistuin kävisi tämän tapauksen läpi.

Motin mukaan juttu on tehty seuraavista syistä:

MOT:n selvitys nostaa esiin kysymyksen siitä, valehteliko henkirikosoikeudenkäynnissä kuultu avaintodistaja, kun hän kertoi nähneensä kuristamistilanteen. Todistajanlausunto oli taposta langetetun pitkän vankeustuomion vahvin peruste.

Artikkelissa tuodaan ilmi Ilolan tapauksen poliisitutkintaan liittyviä ongelmallisia piirteitä. Ja se, miten oikeusprosessissa sivuutettiin avaintodistajan kertomuksen jatkuva muuttuminen sekä vaihtoehtoiseen tapahtumainkulkuun viittaava DNA-luettelointi.

Lue Motin laaja artikkeli täältä.