Helsinkiläinen nuori nainen Susanna kertoi Facebookissa joutuneensa puolitoista vuotta sitten kahden henkilön raiskaamaksi, eikä poliisi hänen mukaansa tehnyt asialle mitään, koska ”ei ollut tarpeeksi näyttöä eli todisteita”.

Susanna kertoo hankkineensa nyt näyttöä tekstiviestinä saamansa tunnustuksen muodossa, mutta sekään ei häneen mukaansa poliisille riittänyt.

Susanna kertoo tarinansa julkisesti, koska ei voi ymmärtää, miksi Suomessa suojellaan raiskaajia. Hän ihmettelee, miten edes kirjallinen tunnustus ei riittänyt tuomaan hänelle oikeutta. Susanna toteaa masentuneena, että poliisi oli soittanut tunnustuksen tehneelle epäillylle, joka oli selvinnyt tilanteesta sanomalla, ”ettei ollut tarkoittanut mitä kirjoitti”, ja asia oli Susannan mukaan poliisin puolesta sillä selvä.

Susanna sai avautumisensa kommenttiosiossa paljon myötätuntoa ja ihmettelyä suomalaista oikeusjärjestelmää kohtaan. Yksi kommentoijista kertoi myös tulleensa raiskatuksi, ja että oli joutunut odottamaan sen jälkeen sairaalassa 6 tuntia ennen kuin oli päässyt lääkärin tarkastettavaksi.

Kommenteissa myös selvisi, että Susanna syytti raiskauksesta miestä ja naista, ja että tunnustuksen tehnyt osapuoli oli pariskunnan nainen.

Tässä kuva Susannan saamasta tunnustuksesta.

Tässä kirjoitus kokonaisuudessaan:

”Haluan kertoo vähän mun tarinaa, ja mielipiteitä siitä miten tääl Suomessa jotkut asiat ”toimii”. Mut raiskattiin, kahden ihmisen toimesta, viime vuoden toukokuussa. Soitin poliisit, tein asiasta heti rikosilmoituksen, kävin kuulusteluissa noin viikon päästä tapahtuneesta. Mä en tajunnut sitä, et kun asunnossa oli kaks raiskaajaa ja minä, toinen raiskaajista oli tapauksessa todistaja. Keissi päättyi niin ettei asialle tehdä mitään, perusteena se ettei ole tarpeeksi näyttöä eli todisteita. Eikä mulla ollut valitusoikeutta – tässä ”hauskinta” oli se, ettei syyttäjänvirastosta kaksi työntekijää kelle puhuin puhelimitse, kertoneet mulle tätä faktaa. Kuulin vasta seuraavalla viikolla päätöksen tultua rikosuhripäivystyksestä, ettei tälläisis tapauksissa ole valitusoikeutta. Mun maailma meni totaalisen rikki, elämä oli pilattu tällä raiskauksella.

No, noin 1,5v myöhemmin, muutamia viikkoja sitten, toinen raiskaajista (tämä, joka oli keississä todistajana), laittoi mulle viestiä facebookin kautta. Sain häneltä tunnustuksen, muutamaankin otteeseen. ”Anteeks että tehtiin se sulle vaikka et ois halunnut”, ”anteeks että raiskattiin” yms.

Menin tekemään rikosilmoituksen Pasilan poliisilaitokselle, multa kysyttiin ihan asiaan kuulumattomia asioita, mm. ”Minkä takia et mennyt Tikkurilaan tekee ilmoitusta? Minkä takia?”. Mut raiskattiin, ette tehnyt asialle mitään, yritän toista kertaa saada oikeutta itselleni asian suhteen. Mitä helvetin väliä, teenkö ilmoituksen Pasilassa vai Tikkurilassa? Edelleen, sain toiselta raiskaajalta tunnustuksen.

MITÄ TEKEE SUOMEN POLIISI? Soittaa tälle raiskaajalle, raiskaaja toteaa ”ettei tarkoittanut mitä kirjoitti”. Asia on poliisin mielestä tällä selvä. Mitään ei tapahdu vieläkään, eikä tule tapahtumaan. Suomessa saa raiskata ihan vapaasti, joutumatta asiasta vastuuseen. Kuinka sairasta voi olla?

Ja tosiaan, mä kirjoitin ton viestin raiskaajalle, koska halusin tunnustuksen uudestaan kun ajattelin et auttais asiaa.”

(Nimi muutettu yksityisyydensuojan vuoksi)

Kuva: Facebook

Ylin kuva: Unsplash