Suomi mainittu! BBC vertaa Tom of Finlandia Freddie Mercuryyn

Touko Laaksonen on taiteilija, joka on viime vuosina tullut kaikille suomalaisille tutuksi elokuvien ja sarjakuvien kautta. Nyt Toukon, eli Tom of Finlandin, taide on alkanut herättää huomiota myös ulkomailla.

Brittien yleisradioyhtiö nostaa esiin Toukon taiteen maskuliinisuuden, mutta myös sen kuinka maskuliinisuus on onnistuttu esittämään pelottoman seksuaalisena siitä huolimatta, että -50 ja –60 -luvuilla homous oli laitonta ja luokiteltiin sairaudeksi.

Vaikka Laaksosen taide pysyi kauan piilossa suurelta yleisöltä, moni suuri artisti löysi hänen taiteestaan inspiraatiota.

Esimerkiksi Queenin edesmennyt laulaja Freddie Mercury, muotisuunnittelija Jean-Paul Gaultier, sekä valokuvaaja Robert Mapplethorpe ovat ottaneet vaikutteita Touko Laaksosen taiteesta.

Tom of Finlandin taidetta on ollut esillä ympäri maailmaa, esimerkiksi Los Angelesissa sekä Chicagossa. Suomessa Tom of Finlandille osoitettiin postimerkki vuonna 2014.

Nyt Tom of Finlandin taidetta voi ihastella Lontoossa, London House of Illustration (suljettu väliaikaisesti koronan vuoksi). Näyttelyn kuraattori Olivia Ahmad kutsuu BBC:n artikkelissa Tom of Finlandia “yhdeksi 1900-luvun lopun vaikutusvaltaisimmista taiteilijoista.”

Lue koko BBC:n englanninkielinen artikkeli täältä.

Kuva: The Finnish Institute


Saat kympillä 60 euroa pelirahaa ja ilmaiskiekat

Yhdellä 10 € talletuksella saat

  • 60€ pelirahaa
  • 25 ilmaiskierrosta Book of Deadiin
  • Bratislavan kasinomatkan arvonta