Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottaa, että koronan älypuhelinsovelluksen koekäyttö alkaa huomenna 4. elokuuta.

Sovelluskaupasta ladattavan sovelluksen avulla ihmiset voivat itse nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Sovellus toimii lähettämällä bluetooth-yhteydellä lähiympäristön toisiin puhelimiin anonyymia seurantakoodia. Jos jollakin käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Koodin avulla tieto sairastumisesta välittyy muille mahdollisesti altistuneille käyttäjille, ja heitä ohjataan ottamaan yhteys terveydenhuoltoon.

– Koekäytöllä haluamme varmistaa, että tämä koko ketju toimii. Sovelluksen on oltava käyttäjille selkeä, helppokäyttöinen ja ehdottoman tietoturvallinen, ja puhelimen on tunnistettava lähikontaktit luotettavasti, sanoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho tiedotteessa.

Sovelluksen avulla ei voida tietää, kuka on tartunnan saanut.

Varsinaiseen käyttöön koronasovellus on tarkoitus ottaa syyskuussa. Sovelluksen käyttö on THL:n mukaan vapaaehtoista, mutta mitä useampi ottaa sen käyttöön, sitä enemmän siitä on hyötyä.