Tammikuussa TV5-kanavalla ja Discovery+-palvelussa alkaa kotimainen uutuussarja Arktinen retkikunta, jossa kuusi tunnettua suomalaista tekee Patrick ”Pata” Degermanin johdolla löytöretken Grönlantiin. Retkikunnan jäsenet ovat Kaisa Mäkäräinen, Roni BackIna MikkolaSauli KoskinenKatja Ståhl ja Markku ”Mato” Valtonen.

Hiihtäjänä menestynyt Kaisa Mäkäräinen avautuu Arktisen retkikunnan pressitilaisuudessa kokemuksistaan, joiden eteen joutui toukokuussa 2022 kuvatun ohjelman kulisseissa. Ohjelmassa seikkaillaan ääriolosuhteissa ja yöt vietetään luonnon armoilla teltassa nukkuen.

Monelle saattaa tulla yllätyksenä se, ettei Mäkäräinen ollut ennen viime vuotta koskaan aikaisemmin elämässään telttaillut. Telttailu kuuluu vahvasti suomalaisten suosikkiharrastuksiin, onhan maassamme runsaasti harrastukselle sopivia metsäalueita.

– Minulla ei ollut etukäteen minkäänlaista kokemusta telttailusta. Olen joskus lapsuudessani ollut kotikylällämme kesällä teltassa yötä, mutta luonnossa en sitä aiemmin ole tehnyt, Mäkäräinen paljastaa Metropolille.

– Telttailuharrastus olikin ihan hyvä aloittaa Grönlannin jäätiköltä, hän lisää nauraen.

Suureksi ilokseen Mäkäräinen selvisi koitoksesta hienosti.

– Ennen reissua jännitin eniten juurikin tuota telttailua. Mutta hyvin minä selvisin siitä loppujen lopuksi. Grönlannissa oli monenlaisia eri sääolosuhteita, joten nyt tuntuu, että uskallan lähteä ihan mihin vain teltan kanssa, nainen hymyilee.

– Oli aivan ihanaa saada joka aamu herätä luonnon keskeltä. Olen aina ollut paljon enemmän luontoihminen kuin kaupunkilainen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Mäkäräinen on vuosien saatossa tullut suomalaisille tutuksi häikäisevistä urheilutuloksistaan. Yksi merkittävimpiä saavutuksia Mäkäräisen uralla on ollut ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun kolminkertainen voitto kausilla 2010-2011, 2013-2014 ja 2017-2018. Mäkäräinen on historian ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut kyseisen kilpailun.

Vuonna 2011 Mäkäräinen voitti myös takaa-ajon maailmanmestaruuden, ja hänet valittiin Suomen Vuoden urheilijaksi.

Kuten arvata saattaa, yritetään ansiokasta hiihtäjää harva se päivä kosiskella laajasti erilaisiin tosi-tv-ohjelmiin. Mäkäräinen kertoo kuitenkin kieltäytyvänsä suurimmasta osasta pyyntöjä.

– Pyyntöjä tulee todella paljon, mutta ehkä korkeintaan kerran vuodessa pystyn aikataulullisesti johonkin isompaan ohjelmaan osallistumaan. Toisaalta en myöskään halua, että joka kerta kun avaan telkkarin, on oma naama ruudussa. Tuntuu, että kasvoni pyörivät siellä jo nyt aivan tarpeeksi, kun teen töitä Ylelle, Mäkäräinen kuvaa.

– Arktiseen retkikuntaan lähdin mukaan, koska ohjelman ilmastonmuutokseen keskittyvä teema on minulle tärkeä. Lisäksi kyseessä oli melko pienen porukan reissu, eikä mikään kilpailu tai juonittelukonsepti. Tässä sai olla aidosti oma itsensä ja päästä kokemaan eksoottinen reissu. Samaan aikaan minun on sarjan kautta mahdollista saada suomalainen urheiluväki kiinnostumaan keinoista, joilla torjua ilmastonmuutosta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Kolme vuotta sitten Mäkäräisen elämä muuttui merkittävästi, kun hän lopetti aktiivisen kilpauransa. Mäkäräinen ei enää kisaa kansainvälisissä kilpailuissa, mutta Suomen kisoihin hän osallistuu aina kun ehtii.

– Nykyiset työni esimerkiksi Ylen kommentaattorina määrittävät vahvasti ajankäyttöäni. Tänä vuonna tuskin osallistun maasto- tai ampumahiihdon kisoihin, koska ne järjestetään niin kaukana. Voi toki olla, että innostun lähtemään pohjoisessa asuvien sukulaisteni luo kylään, jolloin voisin poiketa Rovaniemelle kisaamaan. Olen nuo kisahommat päättänyt aika lyhyellä aikajänteellä, joten en pysty tällä hetkellä sanomaan mitä maaliskuussa tapahtuu, Mäkäräinen virnistää.

Menneiltä vuosilta Mäkäräisen mieleen on jäänyt muutama asia, joita hän ei enää nykyisessä elämänvaiheessaan ikävöi.

– Jatkuva paine pitää kunto ja vireystila yllä sekä lihaksiston taukoamaton tunnustelu siitä, että onko tänään hyvä kulku vai ei. Nämä ovat sellaisia juttuja, joita en kyllä kaipaa.

Julkisuuden Mäkäräinen puolestaan ajattelee olevan luonnollinen osa urheilijan ammattia, eikä hän koe sitä lähtökohtaisesti raskaana asiana.

– Mielestäni julkisuudessa olo on ihan ok silloin kun se liittyy töihin. Välillä kuitenkin lähdetään kiertoteitse kaivelemaan aiheita, jotka eivät kuulu lehtien palstoille. Se ei oikein tunnu hyvältä.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Arktinen retkikunta -ohjelma keskiviikkoisin 18.1. alkaen TV5-kanavalla ja Discovery+-palvelussa.

Lue myös:

Kaisa Mäkäräinen erosi Jarkko-puolisostaan – julkaisi koskettavan kirjoituksen: ”Asia oli meille vaikea”

Pitkän empimisen jälkeen Kaisa Mäkäräinen päätti julkaista hätkähdyttävän kuvan – ”Tässä se vihdoin on!”