Suomen pika-aituritähti Lotta Harala, 29, julkaisi Instagram-tilillään koskettavan avoimen kirjoituksen, jossa käy läpi elämäänsä ja suhtautumista itseensä. Hän kertoo kamppailleensa vuosia hyvinvointinsa kanssa ja olleensa ajoittain todella syvissä vesissä.

Harala kärähti dopingista viime vuoden elokuussa, kun dopingnäytteestä löytyi pieni määrä kiellettyjä aineita. Kurinpitolautakunta asetti Haralan kolmen kuukauden urheilutoimintakieltoon, joka päättyi 12.1.2021.

– Kunpa olisin vuosia aiemmin tajunnut kuinka paljon vähempi riittää! Kuinka helppo, rento, salliva ja huomattavasti mielekkäämpi tapa syödä ei pelkästään riitä, vaan tuottaa selkeästi paremman lopputuloksen kaikilla mittareilla mitattuna, Harala kirjoittaa.

Hän toivoo myös, että olisi kyennyt aikuisiällä jatkamaan samaa perusterveellistä syömiskäyttäytymistä kuin lapsena, jolloin ruoka ja kaloreiden jatkuva pohtiminen ei määrittänyt elämää. Harala kertoo, että stressasi syömisen suhteen, jotta menestyisi urheilijana paremmin, mutta ei ymmärtänyt ensimmäisten terveyshaasteiden kohdalla pysäyttää kierrettä.

– Kunpa olisin ymmärtänyt laittaa sille stopin, kun kilpirauhanen, lisämunuainen ja mielenterveys alkoivat pettää. Ei olisi tarvinnut rääkätä ja rikkoa kehoa ja mieltä vuosikausia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Koskettavinta kirjoituksessa on se, miten Harala kuvailee suhdettaan itseensä kuluneina vuosina. Jatkuva asioiden kontrollointi ja rajoittaminen sai hänet voimaan huonosti ja kokemaan elämän suorituksena, jonka toivoi vain loppuvan mahdollisimman pian.

– Kunpa olisin rakastanut itseäni edes vähän. Olisin vihannut ja inhonnut itseäni edes hitusen vähemmän. Vapauttanut itseni tuosta vankilasta, jonne itseni sysäsin. Halunnut elää enemmän, kuin lopettaa elämän ja ollut itselleni yhtä empaattinen, aurinkoinen ja kannustava, kuin olin kaikille muille. Nähnyt itseni edes pikkiriikkisen yhtä positiivisesti, kuin näin kaiken muun tässä maailmassa.

Harala muistuttaa kuitenkin, että veipä se sitten vuoden, kymmenen tai kaksikymmentä, asiat kyllä järjestyvät.

– Viimeinen vuosi on antanut mulle tähänastisen elämäni tärkeimmän opin. Kymmenen vuotta taistelin elämää vastaan, nyt rakastan elää.

Lue myös:

Me Naiset: Dopingkohun keskelle joutunut Lotta Harala rehellisenä vaikeasta tilanteestaan – ”Pahin painajainen”

Dopingista kärähtänyt Lotta Harala julkaisi itkuisia kuvia: ”On iso joukko ihmisiä, jotka lyövät lyötyä”