Tänään tiistaina pelattavan kauden ensimmäisen Stadin Derbyn kunniaksi Pelimies.com seurasi Stadin Kingien matkaa. HIFK- fani Henri raotti tuntemuksia joukkueen noususta korkeimmalle sarjatasolle.

HIFK nousi Veikkausliigaan 42 vuoden tauon jälkeen vuonna 2014. Sitä ennen joukkue oli käynyt kamppailua ykköseen noususta. Ykköseen HIFK nousi syksyllä ja heti seuraavalla kaudella joukkue kipusi vauhdilla Veikkausliigaan. Kovan taistelun jälkeen paluu korkeimmalle sarjatasolle oli fanien mieleen.
Ykkösen voitto oli täysin oma tarinansa. Kotkalainen KTP pelasi vahvasti ja oli kovalla vauhdilla menossa kohti sarjatitteliä. HIFK iski loppumetreillä ja otti sarjavoiton, hyödyntäen KTP:n neljän ottelun voitotonta putkea.
– Ykkösessä tuli voittoja, ja yhtäkkiä oltiin siellä kärjen tuntumassa. Ja loppujen lopuksi se nousukin sieltä tuli. Nousu oli meidän jätkien ansiota, vaikka toki vaati Kotkaltakin snadin sulamisen, Henri sanoo.
Faneille nousu oli suoranainen ilon aihe. Koko Veikkausliiga sai uutta pontta ja paikallistaisteluista päästiin nauttimaan toden teolla.
– Se oli yhteistä onnellisuutta. Kun katsoit ympärillesi… se oli epätodellista, se tuli kaikille sellaisena sokkina. Ihmiset vaan olivat onnellisia. Monet eivät pystyneet sisäistämään tilannetta. Kävikö tässä oikeasti näin? Noustaan voittamalla Veikkausliigaan? Skeptikothan manailivat, ettei IFK:sta ole mihinkään liigaan, tuollainen amatöörinippu. Tavallaan halusi nähdä sen liigan, ja sitten halusi päästä myös näyttämään, että pärjätään liigassa, Henri toteaa.
Video haastattelusta osoitteessa Pelimies.com.

Stadin Kingit
  • Stadin Kingit perustettiin kesäkuussa 2001.
  • Fanijoukolla on maine yhtenä Helsingin suurimpana, kovaäänisimpänä ja aktiivisimpana joukkona.
  • Kannattajajoukko Sakilaiset tunnetaan Stadin Kingien suurimpana vihollisena.
  • Stadin Kingit kannattavat omiaan aktiivisesti niin koti -, kuin vierasotteluissa. Fanijoukolla on maine kannattaa omiaan runsain joukoin sarjastasosta riippumatta. Tätä on pidetty seuran voimavarana, joka on auttanut joukkuetta monessa vaikeassa paikassa.
  • Stadin Derby on yksi vuoden suurimmista tapahtumista, jossa HJK:n ja sen kannattajajoukko Sakilaiset kamppailevat HIFK:ta ja Stadin Kingejä vastaan Helsingin herruudesta.
  • Ensimmäinen Stadin Derby pelattiin 3.6.1993.
  • Seurojen välinen kilpailu juontaa juurensa kaksikielisyydestä. HIFK on perinteisesti tunnettu porvarillisena ruotsinkielisenä seurana, kun taas HJK on perinteisesti ollut helsinkiläisten seura.
  • HIFK ja HJK ovat pelanneet vastakkain Veikkausliigassa kuusi kertaa. Tasapelejä on kertynyt neljä ja molemmat ovat voittaneet Stadin Derbyn kerran.