Suomen jääkiekon miesten maajoukkue putosi eilen MM-kisoista hävittyään Tshekille 5-3. Leijonien virallinen Leijonat.fi-sivusto ei kommentoinut häviötä millään tavoin, vaan tyytyi pelkästään julkaisemaan pelaajien pisteet ja Suomen lopullisen sijoituksen, joka oli Ruotsin jälkeen kuudes.
Raivoa suomalaiskatsojissa nostattaneessa ottelussa venäläinen tuomaripari Konstantin Olenin ja Roman Gofman puhalsivat arveluttavia jäähyjä Suomea vastaan. Suomen valmentaja Kari Jalonen laski kolme räikeää tuomarivirhettä.
Tshekin ensimmäinen ylivoimamaali syntyi, kun tshekkipelaaja löi mailan alivoimaa pelanneen Joonas Kemppaisen kädestä ja rikkeestä ei puhallettu selvää estämisjäähyä. Tilanne jatkui ja Tshekki nousi tasoihin. Seuraava yllätys nähtiin, kun Petri Kontiola ajoi kiekon kanssa maalille ja Juuso Hietanen teki maalin. Venäläiskaksikko hylkäsi maalin ja antoi Kontiolalle jäähyn estämisestä. Tilannetta seuranneessa ylivoimapelissä koko illan loistavasti pelannut maalitykki Jaromir Jagr iski mailan Suomen maalivahdin Pekka Rinteen kädestä ja Jan Kovar pääsi laukomaan 3-2 johtomaalin.
Äänekkäimmät kansalaiset ja monet julkisuuden henkilöt eivät Leijonien sivuston tavoin säästellet sanojaan kommentoidessaan Suomen putoamista kisoista. Esimerkiksi iskelmälaulaja Tauski Peltonen julkaisi Facebookissa kirjoituksen, jossa hän haukkui venäläistuomarit ja samalla koko naapurikansamme maan rakoon: ”Vi*un Ryssät! Todella kuuluissaa Venäläistä rikollisuutta Ryssä tuomareiden takia! Saatanan rumatukat mätähampaat Ryssät!” Tv- ja radiojuontaja Aki Linnanahde tuohtui Tauskin sekä muiden samoilla linjoilla olleiden kirjoituksista ja haukkui iskelmälaulajan rasistiseksi juntiksi, nostaen myös esille Tauskin kirjoitusvirheet. Linnanahteen kirjoitus poiki osaltaan voimakasta keskustelua myös junttiudesta, ja samalla hänenkin kommentistaan bongattiin kirjoitusvirhe.

Aki Linnanahde

Pelaaja- ja valmentajalegenda Juhani ”Tami” Tamminen sanoi jo eilisen ottelun tv-lähetyksessä, että venäläistuomarien toiminta yökötti häntä. Samoilla linjoilla oli tuomarilegenda Seppo Mäkelä tänään Iltalehdelle antamassaan haastattelussa, jossa hän sanoi ettei ole koskaan luottanut ruotsalaisiin ja venäläisiin tuomareihin, jotka hänen mielestään aina vetävät johonkin päin. Mäkelän mielestä MM-kisoihin pitäisi tuoda olympialaisten tavoin NHL-tuomareita, jotka hänen mukaansa nauraisivat eilisen ottelun tuomaritasolle.
Aleksi Valavuori ei ottanut kantaa tuomarointiin, vaan twiittasi heti ottelun jälkeen: ”Nyt voidaan sitten kulkea pää pystyssä ja sanoa, että me emme taktisia tappioita harrasta kuten Ruotsi. Jee.” Valavuori arvosteli pidemmässä kirjoituksessa voimakkaasti Suomen halua voittaa vain yksi peli koko turnauksen sijaan. Esimerkkinä Valavuori käytti Ruotsia, joka esimerkiksi Torinossa hävisi strategisesti yhden ottelun ja voitti sitten olympiakultaa. Valavuoren mukaan ammattilaiset olivat laskeneet, että Suomen todennäköisyys MM-kultaan oli 10 % voittamalla Venäjä, kun häviämällä todennäköisyys olisi ollut 14 %. Valavuoren mielestä taktinen häviö olisi pitänyt varmistaa viimeistään rankkarikisassa.
Mielipiteitä on monia ja tunteet kuohuvat, mutta karavaani jatkaa kulkuaan. Kari Jalosella on mahdollisuus yrittää tavoitella MM-mitalia seuraavan kerran vuoden kuluttua.