Huippusuosittu Sukuni salat -ohjelma palaa ruutuihin tämän viikon sunnuntaina 3. huhtikuuta kello 20. Tuoreen kauden ensimmäisessä jaksossa tutkitaan artisti Antti Tuiskun suvun historiaa.

Tuiskun toinen koti on nykyisin Espanjassa, mutta mies on kotoisin Rovaniemen lumisista maisemista. Ohjelman kuvauksia varten otetuista DNA-testeistä selviää, että Tuiskun juuret ovat sekä pohjoisessa että Karjalassa.

Ohjelmassa Tuisku saa tietää suvustaan monia yllättäviä yksityiskohtia. Yksi koskettavimmista tiedoista liittyy Tuiskun rakkaaseen Heikki-pappaan, joka menehtyi, kun Tuisku oli jo ehtinyt luoda itselleen uraa muusikkona. Vaikka Tuisku oli pappansa kanssa läheinen, ei hän ole aikaisemmin tiennyt Heikin taustaa kokonaisuudessaan.

Tuisku järkyttyy saadessaan kuulla, että Heikki lähti sotaan ollessaan vain 17-vuotias.

– Hän ilmoittautui vapaaehtoisena rintamalle elokuussa 1941. Itse asiassa hän valehteli ikänsä päästäkseen sinne, ohjelman juontaja Marja Hintikka kertoo Tuiskulle.

Hintikan sanat hämmentävät Tuiskua.

– Meidän pappa valehteli ikänsä! hän ihmettelee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: MTV

Heikki piti päiväkirjaa jatkosodan tapahtumista. Hänen tekemistään dokumenteista tulee selkeästi esille sota-ajan raakuus. Heikki kertoo muun muassa saaneensa sirpaleen jalkaansa, ja lisäksi hän kirjoitti siitä, kuinka sotilaat hänen ympärillään sekosivat.

Kun Heikki saapui kotiin jatkosodasta, alkoi Lapin sota, ja Heikki joutui käymään taistelua omassa kotikylässään. Lopulta saksalaiset polttivat vetäytyessään koko Rovaniemen, ja myös Heikin talo Sinetän kylässä paloi poroksi. Pian tästä kuoli Heikin Matti-isä.

– Nyt ymmärrän, että kaikesta ei tarvitse jutella. Se on ollut papan keino mennä eteenpäin ja selviytyä. Kaikki se aika, mitä olen saanut hänen kanssaan viettää, on ollut iloista ja kuplivaa elämää, Tuisku toteaa ohjelmassa.

– Olen tänä päivänä entistä kiitollisempi kaikesta siitä, mitä olen häneltä saanut, hän alleviivaa.

Lue myös:

Laulaja Antti Tuisku palasi opintojen pariin – valmistuu vielä tänä vuonna uuteen ammattiin: ”Oveni tulee olemaan avoinna kaikille”

Antti Tuisku paljasti iloisen uutisen – perhe kasvaa pian: ”Näen tästä tyypistä joka yö unta”