Mallimaailmaa on pitkään arvosteltu ”orjamaisista työolosuhteista” varsinkin lapsimallien osalta, ja nyt kyseisten olosuhteiden rankkuus on saanut traagisen esimerkin.
14-vuotias venäläinen malli, Vlada Dzyuba, menehtyi Kiinan Shanghaissa järjestetyn 13-tuntisen muotinäytöksen seurauksena. Tyttö oli erittäin väsynyt muotinäytöksen aikana, mutta mahdollista sairautta ei huomattu ja hänet laitettiin jatkamaan esitystä. Tytön odottaessa seuraavaa esiintymisvuoroaan, hänen ruumiinlämpönsä huomattiin olevan hyvin korkea. Pian sen jälkeen hän luhistui ja hänet kiidätettiin sairaalaan.
Dzyuba oli koomassa seuraavat kaksi päivää, ja hän menehtyi perjantaina. Kuolinsyyksi on alustavasti todettu aivokalvontulehdus ja vakava uupumus.
Tytön äiti, Oksana Dzyuba, kertoo tytön soittaneen hänelle ja sanoneen olevansa hyvin väsynyt sekä haluavansa kovasti päästä nukkumaan. Äiti sanoo pyytäneensä tytärtään menemään sairaalaan, mutta tämä oli jatkanut näytöksessä.
The Siberian Times raportoi, että tyttö ei mennyt sairaalaan, koska kiinalaisella toimeksiantajalla ei ollut vakuutusta malleille. Tyttö oli Kiinassa kolmen kuukauden sopimuksella.
Kiinalaiset muotitalot rekrytoivat yhä useammin nuoria malleja Venäjältä ja varsinkin Siperiasta mallinäytöksiin. Virallisesti tyttö olisi saanut tehdä töitä Kiinassa vain kolme tuntia viikossa. Sama käytäntö on voimassa Venäjällä.
The Siberian Timesin mukaan tyttö ansaitsi edellisellä kolmen kuukauden vierailullaan Kiinaan ainoastaan 8 dollaria päivässä, mutta halusi palata sinne saadakseen näkyvyyttä ja mahdollisia parempia tarjouksia. Tytön perhe ei ole varakas, ja hänen vanhempansa sanovat, että heillä ei ole varaa lennättää tytön ruumista kotiin Kiinasta.
Lähde: The Siberian Times
Kuva: Facebook / Vlada Dzyuba