Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin IAU:n järjestämässä maailmanlaajuisessa IAU100 NameExoWorlds -nimikilpailussa eri maat saavat nimetä kukin yhden eksoplaneetan ja tähden, jota se kiertää. Suomen nimiehdotusten keräys on nyt käynnissä.

IAU on ammattitähtitieteilijöiden yhteistyöjärjestö, joka mm. antaa taivaankappaleille viralliset nimet. Kilpailu juhlistaa samalla IAU:n 100-vuotisjuhlavuotta. Suomen ohella yli 70 maata on jo ilmoittautunut mukaan järjestämään kilpailun kansallisella tasolla.

Suomelle nimettäväksi annettu planeetta HAT-P-38b on kuvituskuvan planeetan kaltainen ns. “kuuma jupiter”, hyvin lähellä tähteään kiertävä kaasuplaneetta. Kuva: ESO/L. Calçada
Keksi nimi tälle eksomaailmalle

Suomi saa nimetä Kolmion tähdistön suunnassa sijaitsevan Auringon kaltaisen tähden HAT-P-38 ja sitä kiertävän kaasuplaneetan HAT-P-38b. Kyseessä on ns. “kuuma jupiter” eli hyvin lähellä tähteään kiertävä kaasuplaneetta, jonka yksi vuosi eli kierros tähtensä ympäri kestää vain viisi Maan päivää. Lue täältä lisää planeetasta HAT-P-38b!

Eksoplaneetta tarkoittaa planeettaa, joka kiertää jotakin muuta tähteä kuin omaa Aurinkoamme. Ensimmäinen tällainen Aurinkokunnan ulkopuolinen planeetta löydettiin vuonna 1995, ja nykyään kaukaisia eksomaailmoja tunnetaan yli 4000 kappaletta. Nykykäsityksen mukaan suurimmalla osalla tähdistä on ympärillään planeettoja, joista osalla saattaa olla Maan kaltaisia ominaisuuksia. Tähtien suuri määrä avaruudessa ja eksoplaneettojen yleisyys viittaavat myös siihen, että toiselta planeetalta saatetaan joskus löytää elämää.

Osallistuminen

Kuka tahansa voi ehdottaa nimeä, niin yksityishenkilöt kuin koululuokat ja muutkin yhteisöt!

Kilpailu on kaksiosainen. Nimiehdotuksia kerätään yleisöltä 15.10. saakka, ja toiselle kierrokselle valikoiduista nimistä äänestetään voittaja 1.-30.11.2019. Lähetä oma ehdotuksesi tämän linkin kautta. Ennen ehdotuksen antamista, luethan tarkemmat nimeämisohjeet observatorion sivuilta.

STT