HSL järjestää viikonloppuna Helsingissä korvaavaa bussi- ja raitioliikennettä metron tilalle, sillä metrojunat eivät kulje perjantai-iltana 11.1. Itäkeskuksesta Mellunmäkeen ja Vuosaareen. Lauantaina ja sunnuntaina 12.-13.1. metro ei liikennöi Lauttasaaresta itään. HSL kehottaa varaamaan matkustamiseen riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä, sillä korvaavat bussit saattavat tulla ruuhkatunteina täyteen. Autoilua Helsingin ydinkeskustassa kannattaa välttää.

Poikkeusjärjestely vaikuttaa noin 200 000 matkustajan liikkumiseen. Korvaavaa liikennettä hoidetaan vajaalla 80 bussilla. Linjaa 11 liikennöidään seitsemällä raitiovaunulla.

HSL korvaa perjantai-iltana 11.1. n. klo 18 alkaen Itäkeskuksesta Mellunmäkeen ja Vuosaareen vievät metrojunat busseilla 99MX ja 99VX. Lauantaina ja sunnuntaina 12.-13.1. metroliikenteen Lauttasaaren itäpuolella korvaavat Lauttasaaresta ja Rautatientorilta Itä-Helsinkiin kulkevat bussit 99B, 99M ja 99V. Linjat 20X ja 21X kulkevat Lauttasaaren ja Kampin terminaaliin väliä, ja bussi 147N liikennöi poikkeuksellisesti aamusta iltaan. Raitiolinja 11 liikennöi välillä Sörnäinen-Salmisaari.

Korvaavan liikenteen määrä perustuu kokemuksiin aikaisemmista metrokatkoista sekä arvioihin viikonlopun matkustajamääristä. Korvaavia bussilinjoja liikennöidään suurimmalla käytössä olevalla kalustolla ja tihein vuorovälein. HSL kuitenkin kehottaa matkustajia varamaan mukaansa ylimääräisen annoksen aikaa ja kärsivällisyyttä.

– Matkustajamäärät ovat suurimmillaan todennäköisesti lauantaina iltapäivällä ja silloin voi käydä niin, että ensimmäiseen bussiin, joka tulee pysäkille, ei mahdu mukaan, joukkoliikennesuunnittelija Petri Nissinen HSL:stä sanoo.

– Esimerkiksi lastenvaunujen kanssa kulkevien kannattaa ottaa huomioon, että vaunut eivät välttämättä mahdu kyytiin juuri ensimmäiseen vuoroon. Polkupyöriä ei voi kuljettaa korvaavissa busseissa ja raitiolinjalla 11.

– HSL toivoo, että mahdollisimman moni henkilöautoilija jättäisi ensi viikonloppuna tulematta Helsingin ydinkeskustaan, koska busseja on liikkeellä tavallista enemmän. Näin vältetään keskustan ruuhkautuminen, Nissinen muistuttaa.

Poikkeusjärjestelyt johtuvat siitä, että metron Helsingin osuuden asetinlaite vaihdetaan uuteen.

STT

Kuva: Wikimedia Commons