Florence Odabeyi oli 28-vuotias, kun hän alkoi odottaa ensimmäistä lastaan. Raskauden alkupuolella hänelle tehtiin rutiininomainen HIV-testi, joka paljasti, että hän oli HIV-positiivinen. Hän oli saanut viruksen kymmenen vuotta aiemmin seksikumppaniltaan.
– Tärisin ja aloin itkeä. Olin shokissa. Tiesin HIV:sta vain sen, että ihmiset kuolevat AIDSiin. Luulin, että minulla on vain muutama kuukausi elinaikaa, nyt 46-vuotias nainen muistelee.
Vuosi oli 1999, ja ihmiset tiesivät AIDSista paljon vähemmän kuin nykyään. Se yhdistettiin prostituutioon, huumeiden käyttäjiin ja homomiehiin. Florence sai viruksen asuessaan synnyinmaassaan Nigeriassa. Hän muutti Iso-Britanniaan vuonna 1997.
Florencelle kerrottiin, että hänen lapsensa olisi terve, mutta nainen itse uskoi saaneensa kuolemantuomion. Kätilö kertoi Florencelle, että monet ihmiset elävät nykyään normaalia elämää HIV-lääkityksen avulla.
Kolme kuukautta lääkityksen aloittamisesta Florencen virustaso oli niin matala, ettei sitä enää huomattu testeissä eikä hän voinut tartuttaa sitä muihin ihmisiin. Hänen lapsensa Tyrone syntyi terveenä. Myöskään hänen kumppaninsa ei ollut saanut tartuntaa.
Florence on kuitenkin kohdannut paljon syrjintää, ja HIV on yhä aiheena tabu.
– Hammaslääkärit ovat ottaneet minut pois listoiltaan, kun ovat saaneet tietää HIV-positiivisuudestani, tai käyttäneet kaksia hanskoja, Florence totesi.
Kun Florence kertoi entiselle kumppanilleen tartunnastaan, mies sanoi käyvänsä testeissä ja ampuvansa Florencen, mikäli tulos olisi positiivinen.
Florence on saanut tukea paikallisesta HIV-positiivisten naisten tukiryhmästä.
– Kun menin tapaamiseen ensimmäisen kerran, en voinut uskoa silmiäni. Siellä oli naisia, joilla oli HIV ja jotka elivät normaalia elämää, Florence kertoi.
Ilman hoitoa olevat HIV-positiiviset, odottavat naiset tartuttavat lapsensa 35-40 prosentin todennäköisyydellä. Hoidossa olevilla naisilla riski on lähes olematon.

Lähde: Healthista
Kuva: YouTube