Metropoli.net uutisoi elokuussa tohtori Red Ruby Scarlettista, joka kampanjoi isänpäivän muuttamisesta ”erityisen henkilön päiväksi”. Kampanja näyttää nyt juurtuneen myös Suomeen, sillä osassa helsinkiläisiä päiväkoteja ei viikon kuluttua juhlita isänpäivää lainkaan, vaan se korvataan läheisenpäivällä.
Isänpäivä korvataan läheisenpäivällä ainakin Yliskylän ja Kulosaaren päiväkodeissa, vahvisti apulaispormestari Pia Pakarisen (kok) erityisavustaja Pirre Seppänen Iltalehdelle. Päätöksen tavoitteena on kohdella kaikkia perheitä tasapuolisesti. Asiasta ei Pakarisen mukaan ole Helsingissä annettu yleistä ohjeistusta, mutta kukin kunnallinen päiväkoti saa tehdä itsenäisesti päätöksen isänpäivän muuttamisesta läheisenpäiväksi.
Uutinen päiväkotikäytännön muuttamisesta on saanut isät hämilleen. Isät vaativat, että jos tälle linjalle lähdetään, niin tasapuolisuuden nimissä sama täytyy tehdä myös äitienpäivälle. Monet myös ihmettelevät, miksi harvempien erityisperheiden edut ajavat enemmistön edelle, ja enemmistöltä viedään isän tai isoisän kunnioittaminen neutraalimman läheisenpäivän nimissä.
Mielenkiintoista läheisenpäivän päätöksen yhteydessä onkin, että äitienpäivää ei ole asiassa mainittu sanallakaan, ei Red Ruby Scarlettin kuin suomalaistenkaan päättäjien toimesta.
Mitä mieltä sinä olet Helsingin lähes 330 kunnalliselle päiväkodille myönnetystä harkinnanvaraisesta oikeudesta muuttaa isänpäivän viettäminen läheisenpäiväksi?