Useat suomalaisjulkkikset eivät ole halunneet ottaa kantaa Suomeakin yhä akuutimmin koskettavaan pakolaiskriisiin, mutta Oulun ruokaskandaali oli monelle viimeinen pisara.
Skandaali aiheutui siitä, kun Oulun hätämajoituskeskukseen vastaanotetut pakolaiset kertovat tiedotusvälineille kieltäytyvänsä syömästä heille tarjottua ”koiranruokaa.” Heidän mukaansa ”riisi on erittäin pahaa.”
Vuoden 2012 Miss suomi Sara Chafak ihmettelee Facebook-sivuillaan, miten voi olla mahdollista että tarjottu ruoka ei kelpaa:
”(…) joillekin pakolaisille ei kelpaa lämmin kelpo ruoka samaan aikaan kun täällä kotimaassa tuhannet suomalaiset jonottavat leipäjonoissa. Just saying, jos mä olisin paossa, en valittais siitä mitä saan avuksi ja nukkuisin vaikka lattialla kun kerta peittoakin on tarjolla turvan lisäksi!”
Lisäksi Chafak julkaisi alla olevan kuvan.

Kehonrakennuksen maailmanmestari Tapani ”Tape” Valkonen on samoilla linjoilla Chafakin kanssa ja kirjoittaa Facebookissa:
”Ruoka, joka ei kelpaa näille ns. pakolaisille on samaa ruokaa jota lapsemme syövät kouluissa, ikäihmiset hoitolaitoksissaan. Tämä heille tarjottu ruoka on ollut suomalaisten ylpeys. Ylpeys siitä, kuinka koko muu maailma ihailee meidän sosiaalisia etuisuuksia. Siksi me olemme yksi maailman eniten veroja tuloistaan maksava kansa.
Hyvin on kouluruoka kelvannut koululaisille ja luulisi sen vähintään yhtä hyvin kelpaavan sotaa- tai muuta katastrofia pakoon kotimaastaan lähteneille pakolaisille. Hädän edessä paenneet eivät varmastikkaan valittaisi, jos heidän asuin- ja/tai ruokaolosuhteensa olisivat olleet todella sellaisia, että heitä voisi oikeasti pakolaisiksi kutsua.
”Pakolaiset” tuntevat tämän olevan huonompi vaihtoehto kuin paikka mistä he ovat lähteneet! Todellisia hädässä olevia ihmisiä ?
Josko nämä valittajat ja muut vaikka laittaisi samaten takaisin sinne mistä ovat lähteneetkin!!”
Myös vapaaottelija Makwan Amirkhani on hyvin epäileväinen ruoasta valittavien pakolaisten motiiveista:

”Jos minä tulisin huonoista olosuhteista ja maasta missä minun pitää varoa, että selviän hengissä huomiseen asti. Olisin helvetin kiitollinen vaikka asuisin vaatimattomissa tiloissa. Pelkästään se, että tunnet olevasi vapaa pitäisi täyttää sinun vaatimukset. Mä näin tänään videon missä kaks alle 10vuotiasta lasta keräävät ruuan murusia kivien ja hiekan seasta. Sit täällä joku valittaa pahasta riisistä.

(…) Näiden valittajien teot ovat vain todisteita ja hyviä esimerkkejä siitä, ketä niitä turvapaikkoja oikeasti tarvitsevat. Maksakaa vaikka lennot takaisin heille, tulee halvemmaksi kuin niiden pitäminen täällä ja vihan lisääminen muita pakolaisia kohtaan.”