Helsingin elintarvikeavun vapaaehtoistyöntekijät kummastelevat pääkaupunkiseudun leipäjonon kasvanutta pituutta. Jonottaminen kestää jo tunteja ja avuntarvitsijoiden määrän arvioidaan kasvavan jatkuvasti.
Elintarvikkeiden jakeluaikaa ei voi pidentää jonojen lyhentämiseksi, sillä Myllypuron elintarvikeapu ry:n ylläpitäjien mukaan ruoka loppuisi siinä tapauksessa kesken. Ihmiset tulevat jonottamaan jo varhain aamulla, sillä jakelu päättyy puoli kymmeneltä.
Lähes 800 metriä pitkä leipäjono kertoo paljon Suomessa vallitsevasta taloustilanteesta. Vapaaehtoistyössä oleva vastuuhenkilö kertoo ruoanhakijoiden määrän olevan Myllypurossa noin 2 500 henkilöä viikossa. Jonottajat ovat yleensä työttömiä kantasuomalaisia sekä maahanmuuttajia, eivätkä he mielellään haluaisi tuoda julki jonossa olemistaan. Heidän joukossaan on naisia ja miehiä sekä lapsia vanhempien seurassa.
Ruokaa lahjoittavat muun muuassa K-kauppiaat ja S-ryhmältäkin saa usein elintarvikkeita. Useiden tuotteiden käyttöpäivämäärä on umpeutumassa, mutta avunsaajat ovat silti kiitollisia elintärkeästä avusta.
Nimettömänä pysyvä henkilö esitteli saamansa avustuskassin sisältöä. Kassissa oli piimää, ruisleipä, tomaatteja, jogurttia ja kakku. Hän kertoi elävänsä niillä muutaman päivän, kunnes taas pääsisi jonottamaan seuraavan kerran.
Poliitikot eivät kommentoi kasvaneita leipäjonoja, eivätkä ole esittäneet suunnitelmia asian ratkaisemiseksi.
(Kuvituskuva ei liity artikkelin tapaukseen)