19-vuotias norjalainen Mereteh Inermo tunsi kipua yhdynnän aikana, jonka vuoksi hän hakeutui lääkäriin. Hän pyysi naispuolista gynekologia, mutta sellaista ei ollut saatavilla. Hänet osoitettiin mieslääkärille.
– Lääkäri tuskin puhui minulle, kun menin vastaanotolle. Hän lähetti minut ottamaan vaatteeni pois, jotta voisi aloittaa tutkimuksen, Mereteh Inermo kertoo.
Ultraäänitutkimuksen jälkeen lääkäri halusi vielä tunnustella sisältä, mutta tunnustelu kesti kauan, jopa kymmenen minuuttia, ja Mereteh tuli levottomaksi.
– Pyysin häntä lopettamaan ja kerroin, ettei aikaisemmin tutkimus ollut koskaan kestänyt näin kauan.
Kun lääkäri vihdoin lopetti, hän kertoi potilaalle kivun johtuvan traumasta, koska hän tiesi potilaan kokeneen lapsena seksuaalista hyväksikäyttöä.
Mereteh astui verhon taakse pukeutumaan. Kun hän palasi, lääkäri masturboi ja voihki tuolissaan. Mereteh järkyttyi, otti käsilaukkunsa ja poistui palaamatta takaisin.
Nainen ilmoitti tapauksesta poliisille, jotka neuvoivat häntä tekemään valituksen Norjan terveysministeriöön. Valitus ei tuottanut tulosta, koska viranomaiset lopettivat selvityksen todisteiden puutteen takia.
– Minua ei otettu tuolloin vakavasti, koska lääkäri oli työskennellyt pitkään ja hänellä oli hyvä maine, Mereteh kertoo.
Tämä tapahtui kolme vuotta sitten. Sen jälkeen vastaavia tapauksia on tullut ilmi useita ja kyseiseltä lääkäriltä poistettiin toimilupa viime kuussa.
Viime vuosina Norjassa on yleistynyt epävirallinen käytäntö, että sairaanhoitaja on läsnä, jos miesgynekologi tutkii potilasta.
Kokemuksestaan johtuen Mereteh välttelee lääkäreitä, mutta menee vastaanotolle, jos lääkäri on nainen ja paikalla on sairaanhoitaja.
Meretehin suurin pettymys oli, ettei hänen valitustaan otettu vakavasti. Vasta muiden potilaiden valitettua asia otettiin kunnolla käsittelyyn.
– Se sai minut menettämään luottamukseni lääkäreihin.
Mereteh käy hedelmällisyyshoidoissa ja pelkää joka kerralla. Hänellä oli jo ennestään ahdistusta lapsena tapahtuneen sukulaisen hyväksikäytön takia. Mieslääkärin väärinkäytös lisäsi ahdistusta entisestään.
– Ei ole yötä ilman ahdistusta, hän sanoo.
Lähde: Elite Daily
(Kuvituskuvan henkilö ei liity tapaukseen)