Nightwishin laulaja-basisti Marco Hietalan elämäkerta Ruostumaton on yhden miehen selviytymistarina ryysyistä rikkauksiin. Timo Kangasluoman kirjoittama kirja on tarina vuosikymmeniä alkoholin ja masennuksen kanssa painineesta Hietalasta, joka pääsi maistamaan menestystä vasta 35-vuotiaana, kun kutsu Nightwishiin kävi vuonna 2001.
Metropoli.net tapasi kirjan julkaisutilaisuudessa sekä Marco Hietalan että Timo Kangasluoman.
– Ei sitä näe itseään niin spesiaalina, että tällainen pitäisi tehdä. Mutta kun kutsu kävi ja kiinnostusta teokselle oli, niin totta kai tartuin haasteeseen. Kirjasta tuli hyvin henkilökohtainen teos, jossa asiat sanotaan rehellisesti ja riisutusti, Hietala kertoo kirjasta.
Kirjassa Hietala käsittelee henkilökohtaisen elämänsä lisäksi ensimmäisen yhtyeensä Tarotin tarinaa ja kertoo muun muuassa entisten Nighwish-laulajien Tarja Turusen ja Anette Olzonin erottamisista. Yhtenä pääteemana kirjassa kuitenkin käsitellään hyvin vaikeaa masennusta ja alkoholismia. Hietala on tällä hetkellä jatkuvan masennuslääkityksen alla. Pelottaako se, että paljastat kirjassa niin paljon henkilökohtaisesta elämästäsi?
– Ei oikeastaan. Halusin, että kirjasta tulee rehellinen ja sellainen, että siitä huomaa, että kaikki, mikä on voinut mennä pieleen, on mennyt pieleen. Siellä käsitellään rankkojakin juttuja, jotka ovat opettaneen meikäläiselle paljon elämästä ja sen kiemuroista, Hietala sanoo.
Nyt kun yksi tarina on kansissa ja on aika jatkaa matkaa eteenpäin, niin miltä Marco Hietalan tulevaisuus näyttää?
Delain-yhtyeen rundi ja Raskasta Joulua -kiertue on edessä vielä tänä vuonna. Ensi vuoden alussa keikkaillaan JP Leppäluodon ja Ari Koivusen kanssa Powerless Triona ja loppukeväästä Nightwish aktivoituu jälleen. Tekemistä siis piisaa! Hietala kertoo kiireistään.
 

Kirjan kirjoittanut Timo Kangasluoma on kirjoittanut aiemmin pääasiassa urheilukirjoja, kuten Marko Savolaisesta ja Kalle Palanderista. Mikä sai urheilufanin tekemään kirjan muusikosta?
– Kaikki lähti siitä, että nuoruuden ensimmäinen rakkauteni oli musiikki. Lopulta huomasin, että olen aika hyvä urheilija ja huono muusikko, joten urheilu vei mennessään. Muusikkous jäi elämään kuitenkin taustalle, ja kun mietin, kenestä muusikosta haluaisin kirjoittaa kirjan, tuli Marco ensimmäisenä mieleen, kertoo Kangasluoma.
– Kysyin Marcolta, että oletko joistain asioista varma, että ne päätyvät kirjaan, mutta Marco sanoi, että niin asiat ovat hänen elämässään menneet. Oli hienoa, kun Marco antoi luvan kirjoittaan noin henkilökohtaisen kirjan, jossa käsitellään niin paljon synkkiä ja tuhoisiakin hetkiä, kehuu Kangasluoma Hietalaa.
Miksi Marco Hietalan elämäkerta Ruostumaton kannattaa lukea, Timo Kangasluoma?
– Kirjasta saa selkeän käsityksen rock-elämästä ja musiikkibisneksestä. Toki kirja antaa myös kuvan ihmisestä, joka on selviytynyt rankkojenkin asioiden seasta voittajana. Tämä on oikea selviytymistarina.