Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri ehdottaa puoleensa kyselytunnilla, että Yleisradion ohjelmat siirretään maksukortin taakse ja nykyisestä yleverosta luovutaan.
Meri kertoo ehdotuksen syyksi, että perussuomalaiset ei saa puolueena näkyvyyttä Ylen kanavilla. Hän sanoo miettineensä, onko Ylessä käytäntönä, että perussuomalaisia ei kutsuta ohjelmiin eikä muutenkaan haluta tuoda esille perussuomalaisten ajatuksia.
– Jotkut puolueet saavat sen sijaan surkeallakin kannatuksella paljon näkyvyyttä, koska ilmeisesti niiden kannatusta halutaan nostaa, Meri pohtii.
Ehdotusta tukee Ylen hallintoneuvoston jäsen, kansanedustaja Jari Ronkainen (ps). Ronkainen perustelee näkemystään pettymyksellään Ylen journalismiin. Perussuomalaisten puoluelehden (Suomen Uutiset) päätoimittaja Matias Turkkila kirjoittaa blogissaan kannattavansa Meren ehdotusta.
Meren mukaan uuden mallin mukaan ne, jotka haluavat seurata Ylen ohjelmia, maksavat siitä ja ne, jotka eivät näitä ohjelmia tarvitse, vapautetaan kaikista maksuista.
Ehdotus on saanut vastustusta varsinkin oppositiosta. Kansanedustaja Ilkka Kantola (sd.) julkaisi tänään tiedotteen, jossa hän kyseenalaistaan perussuomalaisten ehdotuksen.
– Onkin kysyttävä, pyrkiikö perussuomalaiset horjuttamaan Ylen asemaa siksi, että uhkailusta pelästynyt Yle muuttaisi journalismiaan perussuomalaisten toivomaan suuntaan? Jos toimittajien riippumattomuutta ei kunnioiteta, ollaan tiellä, jossa poliitikot tai maan hallitus sanovat, mitä yleisradioyhtiöllä on lupa julkaista, Kantola toteaa.
Mitä mieltä sinä olet? Suosiiko Yle tiettyjä puolueita ja pitäisikö sen ohjelmat muuttaa maksullisiksi?
Lähteet: STT, Suomen Uutiset,
Kuva: Wikimedia Commons