Juha Sipilän (ke) johtaman hallituksen ilmoitus mittavista leikkauksista, jotka koskettavat työntekijöitä ja erityisesti pureutuvat naisvaltaisten palvelualojen palkkoihin, on saanut kansalaiset raivon partaalle. Perjantaina järjestettävä mielenilmaus käytännössä seisauttaa Suomen työpäivän ajaksi, koska seisaukseen osallistuu myös monia kuljetukseen liittyviä aloja.
Eva Ylönen keksi viikko sitten yhden ratkaisun, joka kenties voisi saada kansan raivon edes hieman laantumaan. Ylösen järkeenkäyvän ehdotuksen mukaan kansanedustajien täytyy osallistua talkoisiin yhdenvertaisesti äänestäjiensä kanssa. Näin päättäjätkin oikeasti osallistuisivat yhteiseen savottaan ja kansalaiset eivät kokisi olevansa alamaisen asemassa ”eliittiin” nähden.
Säästötalkoot eduskuntaan” -adressi linjaa, että kaikkien säästötoimenpiteiden tulee koskettaa kansanedustajia samalla tavalla kuin muitakin työntekijöitä. Ylösen adressi on saanut viikon aikana jo lähes 38 000 allekirjoitusta ja eilen siitä tehtiin myös kansalaisaloite.

Adressin sisältö:
”Kansanedustajien palkkioiden, etuuksien ja korvauksien pienentäminen.
1. Kansanedustajien palkkiosta pidätetään juhlapyhät (esim. loppiainen, helatorstai, juhannus, itsenäisyyspäivä, joulu), jos juhlapyhä osuu arkipäivälle (Esim. 6853€ / 21,5 = 318,74€ kansanedustajan päiväpalkkio)
2. Kansanedustajien toimitettava jokaisesta sairaspoissaolosta lääkärintodistus. 1. sairaspäivä on palkkioton. Päivistä 2-9 maksetaan 80% palkkiostanne ja yli menevistä päivistä voi hakea korvausta Kelalta.
3. Kaikkia kuukausipalkkion lisäksi myönnettyjä etuja pienennetään 25%.
4. Kaikki kansanedustajien korvaukset puolitetaan.
5. Kansanedustajien lomat lyhennetään samanpituisiksi kuin muilla julkisen hallinnon työntekijöillä. Vuosilomaa kertyy 30 päivää. Palkkiotonta lomaa voi pitää erillisen sopimuksen mukaan.
6. Edustusauto vain presidentin käyttöön. Taksikortit vain ministereille ja puhemiehelle. Kansanedustajille HSL:n matkakortit.
7. Kun kansanedustaja jättää eduskunnan, hän ilmottautuu myös työvoimatoimistoon, kuten muutkin työttömät työnhakijat, jos hänellä ei ole työpaikkaa. Kansanedustajien sopeutumisraha lakkautetaan.”