Sixten-Korkman
Talousprofessori Sixten Korkman toteaa uudessa kirjassaan Väärää talouspolitiikkaa. Talouden kriisit ja opilliset kiistat, että Suomen eurojäsenyys oli vakava erehdys.
1990-luvulla eurojäsenyyttä punnittaessa, ekonomistit niin Suomessa kuin Ruotsissakin pohtivat eurojäsenyyden kannattavuutta ja omasta valuutasta luopumista. Taloustieteilijät suhtautuivat jo silloin asiaan varauksellisesti ja toivat esille talouspoliittiset riskit.
Ruotsissa järjestettiin eurojäsenyydestä kansanäänestys, kun taas suomessa ei kansalaisten annettu asiasta päätää.
Korkman kertoo ulko- ja turvallisuuspolitiikan olleen syynä eurojäsenyyteen liittymiselle. Presidentti Martti Ahtisaari ja pääministeri Paavo Lipponen pitivät Korkmanin mukaan ongelmana elää ”Neuvostoliiton varjossa”, joten Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Suomi näki paarhaaksi selventää identiteettinsä. Suomi on ollut ja haluaa aina ollakin osa Länsi-Eurooppaa.
Korkmanin mukaan ero eurojäsenyydestä ei ole vaihtoehto, koska se ei ole nyt realistinen tai kannattava asia poliittisten, juridisten ja taloudellisten syiden vuoksi. Vuodesta 2010 lähtien Suomen talous on kärsinyt. Korkman selventää Suomen talouden olevan taantunut muum nuuassa Nokian, metsäteollisuuden sekä Venäjän kaupan aiheuttamista ongelmista.
Professori Korkman on erityisen huolissaan euro-Suomen hitaudesta nostaa kilpailukykyään. Toistaiseksi työmarkkinoilla on Korkmanin mukaan aivan liian pieni kilpailukyky.
(Kuva: Wikimedia Commons)