Euroopan valtioista Suomi on ylivoimainen ykkönen ja sijoittuu varmasti hyvin korkealle myös muualla maailmassa, kun puhutaan kansalaisten holhoamisesta.

Netistä löytyvä tutkimusraportti nimeltään ”The Nanny State Index”, vapaasti suomennettuna ”holhousvaltioindeksi”, vertailee valtioiden välillä ruoan, alkoholiverotuksen, sähkötupakan, tupakan ja virvoitusjuomien verottamista. Tutkimuksen on suorittanut Institute of Economic Affairs -tutkimuslaitos, lyhennettynä IEA.

Olut- ja viinaveroa on korotettu Suomessa viimeisen 11 vuoden aikana peräti viisi kertaa, joten indeksin kärkipaikka alkoholiverotuksessa on ansaitusti ykkönen. Sähkötupakkavero ja tupakkavero ovat sijoilla kaksi ja neljä. Virvoitusjuomat ja ruoka sijoittuvat seitsemänneksi. Näiden tilastojen pohjalta Suomen kokonaisluku on kärkipaikalla pistein 49,5/100, kun sijat 2. – 7. jäävät jälkeen yli kymmenen pisteen päähän.

Vertailussa on mukana yhteensä 28 maata. Muista Pohjoismaista Ruotsi on sijalla 8. ja Tanska on 20:s.

– Suomi on holhousliigan kärjessä vahvalla erolla muihin maihin, toteaa IEA:n tutkija Christopher Snowdon.

IEA:n raportissa mainitaan humoristiseen sävyyn, että Suomi on kieltänyt jopa lakritsipiippujen markkinoinnin, sillä ne muistuttavat tupakkatuotteita. Näin ollen ei ole mikään ihme, että alkoholia tuodaan ulkomailta.

Holhouksen kärkisija on siis tukevasti hallussa, mutta hallitusta kokoava sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne puhuu jopa valtion roolin lisäämisestä sen suhteen. Tämän myötä Suomen ykkössija voi nousta holhouksen osalta tyystin uuteen kategoriaan. Sen toteutuessa voisi kuvitteellisesti todeta jokaisen kansalaisen olevan tulevaisuudessa jonkin sortin valvovan silmän alla.

IEA:n Snowdon toteaa, että kerran irti päästettyä holhousvaltion suuntaa on paha pysäyttää. Suomi on tästä elävä esimerkki.

Lähteet: Kauppalehti, The Nanny State Index

Kuva: Wikimedia Commons