28-vuotias puolalainen psykologian opiskelija Sonia Cytrowska päätti vuosi sitten ruveta vastustamaan yhteiskunnan naisten ulkonäköön kohdistuvia odotuksia, joiden mukaan naisten täytyy ajella vartalonsa karvoitusta.
Cytrowska oli ajanut karvansa 12-vuotiaasta lähtien ja sanoo, että käsitellyt lehtikuvat saivat hänet tuntemaan olonsa itsestään epävarmaksi. Viime vuonna hän päätti lakata välittämästä yhteiskunnan odotuksista naisten karvoituksen suhteen ja lopetti karvojensa ajelun.
Instagramissa bodyhairmovement-nimisellä sivullaan nainen alkoi julkaista varsin rohkeitakin kuvia ajelemattomasta itsestään. Monet naiset kannattavat ajatusta, mutta pelkäävät, miten heidän miehensä suhtautuvat asiaan. Cytrowska kertoo, että hänen aviomiehensä ”ei pitänyt minusta sellaisena, mutta ei ottanut eroakaan, vaan alkoi vuokseni muuttaa käsitystään kauneudesta ja otti asian haasteena”.
Cytrowska korostaa, että naisen täytyy olla ylpeä itsestään sellaisena kuin on, eikä alistua muiden käsityksiin siitä, miltä hänen pitäisi näyttää. Hän huomauttaa, että naisten karvat ovat täysin normaaleja ja luonnollisia, eikä niitä tule leikata pois muiden takia.


Kuvissa Cytrowska paljastaa kainaloiden lisäksi jalkojen sekä vatsan ja selän karvaisia alueita. Vaikka Cytrowska on naisten karvoituksen puolestapuhuja, hän kuitenkin myöntää, että varsinkin jalkojen karvoitus on tuonut hänelle itselleen eniten haasteita. Hän sanoo harkinneensa moneen otteeseen jalkakarvojen ajamista, mutta on luopunut ajatuksesta, koska syyt ajeluun ovat aina johtuneet siitä, mitä muut ajattelevat.
Esimerkiksi yksissä kuvauksissa, joissa hän oli ollut naispuolisten ystäviensä kanssa vähissä vaatteissa lakanoiden välissä, valokuvaaja oli järkyttynyt hänen jalkojensa tummuudesta kuvissa ja sanonut hänen olevan ällöttävä. Tuolloin Cytrowskan teki välittömästi mieli mennä ajamaan jalkakarvansa, mutta hän silti pysyi päätöksessään.
Cytrowska kertoo vakaumuksestaan huolimatta olevansa hieman huolissaan kesästä, jolloin naisten jalat ovat enimmäkseen paljaina. Hän kysyi aviomieheltään asiasta ja mies ei asettanut hänelle paineita: ”Käytä mustia sukkahousuja, kesään on vielä aikaa. Sinun ei tarvitse päättää vielä.”
Haaste on siis edelleen olemassa ja Cytrowskalla on vielä aikaa tehdä päätöksensä jalkojen osalta. Uskaltaisitko sinä jättää kesällä jalkojen karvat ajamatta?
Alla lisää kuvia Sonia Cytrowskan naisen vartalon karvoitusta puolustavalta Instagram-sivulta.


Lähde: Unilad
Kuvat: Instagram / bodyhairmovement