Maapalloa käristävät superhelteet, massiiviset tulvat sekä uhkaavasti sulavat napajäät ovat selkeitä merkkejä ilmaston lämpenemisestä, jonka yksi merkittävä aikaansaaja on ilmakehään tuprutettava hiilidioksidi.
Hiilidioksidin poistamiseksi ilmakehästä ei ole aiemmin keksitty toteuttamiskelpoisia keinoja. Voimme ainoastaan yrittää hidastaa ilmaston lämpenemistä vähentämällä ilmastosopimusten kautta ilmakehään pääsevän hiilidioksidin määrää.
Hiilidioksidia vähentää yksi mineraali, magnesiitti, joka kuitenkin tekee ”työtään” erittäin hitaasti. Magnesiitin muodostuminen vaatii alhaisen lämpötilan ja kestää satoja tai tuhansia vuosia.

Magnesiittia. Kuva: Wikimedia Commons

Yksi tonni magnesiittia sitoo kristallisoituessaan itseensä tonnin hiilidioksidia. Hitaan prosessin vuoksi magnesiitista ei ole uskottu olevan hyötyä, mutta nyt tiedemiehet ovat löytäneet keinon, jolla sen muodostumista voidaan nopeuttaa dramaattisesti.
Kanadalaisen Trentin yliopiston professori Ian Power on johtamansa työryhmän kanssa keksinyt keinon valmistaa magnesiittia huoneenlämmössä vain 72 päivässä. Tämä onnistuu polystyreenistä tehtyjen mikrohelmien avulla, jotka toimivat prosessissa katalyytteinä.
Magnesiitin avulla ilmakehässä jo olevan hiilidioksidin määrää voidaan vähentää ja prosessia voitaisiin käyttää myös teollisuuden hiilidioksidipäästöjen puhdistamiseen jo ennen niiden pääsyä ulos piipusta.
Prosessi on vielä testivaiheessa, mutta Power sanoo todistaneensa, että se toimii. Jos hiilidioksidia sitovaa magnesiittia voidaan jatkossa tuottaa suuria määriä teollisesti, sitä tultaisiin säilömään maan alle. Jatkotoimenpiteet ovat Powerin mukaan kiinni siitä, onnistutaanko magnesiitin luominen monistamaan teolliseksi toiminnaksi siten, että toiminta pysyy kustannustehokkaana.
Lähde: Phys.org
Ylempi kuva: Pixabay