Yksi maailman suurimmista autonvalmistajista, Toyota, suunnittelee kovalla tohinalla sähköautoa, jota ei tarvitsisi ladata koskaan.

Toyota on Bloombergin mukaan rakentanut Prius-mallistaan prototyypin, joka kulkee noin 56 kilometriä lataamatta. Prototyypissä on 1 100 käyntikortin kokoista aurinkokennoa.

Toyotan tähtäimessä on auto, joka voi kulkea periaatteessa ikuisesti ilman lataamista, edellyttäen että aurinko paistaa, sillä se saa virtansa auringosta.

Toyota kehittää hanketta yhdessä Sharpin sekä uusien energiamuotojen kehittämisorganisaation NEDO:n kanssa.

Sähköautoja täytyy aina ladata jossakin latauspisteessä, mutta aurinkoenergialla kulkevalla autolla tästä rajoitteesta päästään eroon. Aurinkosähköauton ongelmana tällä hetkellä on kuitenkin tehokkuus. Kehittäjien mukaan riittävän kustannustehokkaan tekniikan kehittämiseen voi vielä mennä kymmeniä vuosia.

Toyotan ja Hyundain tällä hetkellä tarjoamat auton kattoon asennettavat aurinkokennot riittävät juuri ja juuri auton äänentoistojärjestelmän pyörittämiseen. Lisäksi kennot lataavat virtaa vain silloin, kun auto on paikallaan. Näistä kennoista saadaan virtaa vain noin 6 kilometrin matkaa varten.

Kehitys on kuitenkin nopeaa, sillä Sharpin uusimpien kennojen muuntoteho on 34 %, kun edellisillä kennoilla se oli 20 %. Uudet kennot ovat lisäksi niin ohuita (0,03 mm), että niitä voi asentaa myös auton kaareville pinnoille ja ne voivat ladata silloinkin, kun auto on liikkeellä.

Toyota Prius -prototyypillä voi maksimissaan 50 kilometriä päivässä ajaa neljänä päivänä viikossa ilman lataamista.

Alla video prototyypistä.

Lähde ja kuva: Bloomberg