Ilmatieteen laitoksen 19. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan Suomen eteläpuolitse itään liikkuu matalapaine. Samanaikaisesti korkeapaineen selänne yltää idästä maan pohjoisosaan. Lumisateita on odotettavissa erityisesti maan eteläosassa, jossa huonon ajokelin todennäköisyys on suurin.

Lumisateet yleistyvät perjantaina 21.12.2018 maan eteläosassa, jossa ajokeli saattaa muuttua huonoksi iltapäivän aikana. Lauantaina ja sunnuntaina lumisade on edelleen todennäköisintä maan eteläosassa, mutta vähäisiä määriä lunta saattaa kertyä myös maan keskiosassa. Myös jäätävää tihkusadetta voi esiintyä paikoin. Jouluaaton aikana lumisateet heikkenevät vähitellen.

Viikonloppuna uutta lunta kertyy maan eteläosassa 5-10 senttimetriä ja maan keskiosassa muutamia senttimetrejä. Pakkanen on monin paikoin kireämpää kuin -7 astetta, joten teiden suolaus ei pure liukkauteen kunnolla. Etenkin maan keskiosassa vähäisen lumisateen alueilla voi esiintyä risteyksissä ja ajorampeissa pakkasliukkautta.

Ennen liikenteeseen lähtöä kannattaa tarkistaa voimassa olevat varoitukset Ilmatieteen laitoksen sivuilta osoitteesta https://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset.

Hyvä puoli näissä lumisateissa on se, että niiden ansiosta koko maassa saadaan nauttia valkoisesta joulusta.

Kuva: Pixabay