BBC:n Planet Earth -sarjassa esitellään delfiineitä, jotka osaavat ottaa ilon irti pallokalasta.

Alla olevalla videolla näkyy teini-ikäisiä urosdelfiinejä ”pallottelemassa” pallokalalla. Delfiifit ottavat vuorollaan pallokalan suuhunsa ja antavat sen sitten seuraavalle.

Pallokala erittää ärsytettynä tetrodotoksiini-nimistä hermomyrkkyä, joka on noin tuhat kertaa voimakkaampaa kuin syanidi ja tietenkin hengenvaarallista niin ihmisille kuin delfiineillekin. Delfiinit osaavat kuitenkin käyttää myrkkyä hyvin pienissä määrin ilmiselviin viihdetarkoituksiin.

Videolla näkyvät delfiinit pyöriskelevät hyvin autuaan näköisinä pidettyään pallokalaa suussa. Pallokalalle ei ilmeisesti koidu suurempaa haittaa delfiinien puuhista, sillä se näyttää selviävän kokemuksesta ehjin nahoin.

Delfiinien lisäksi monet muutkin eläimet osaavat käyttää päihteitä. Esimerkiksi Tasmaniassa kengurun kaltaiset vallabit ovat löytäneet lääketarkoituksiin kasvatetut unikkopellot. Vallabit huomasivat nopeasti unikkojen popsimisen vaikutukset ja niistä on muodostunut Tasmaniassa melkoinen maanvaiva, kun ne pomppivat pöllyissään pelloilla ympyrää niin kauan kunnes sammuvat.

Alla BBC:n video pallokalan myrkystä pöhinöitä ottavista delfiineistä.

Lähde: LADbible