Aksolotli osaa kasvattaa irronneen tai leikatun raajan takaisin jopa yli 100 kertaa ilman arpia. Se voi kasvattaa takaisin luita, ihoa ja kokonaan poistetun selkärankansa sekä jopa osan aivoistaan. Aksolotli myös vastustaa syöpää 1000 kertaa tehokkaammin kuin nisäkkäät, mutta on silti erittäin uhanalainen ja kuolemassa sukupuuttoon ihmisen takia.
Aksolotli on itse asiassa salamanteri, joka ei ole kehittynyt ”toukkavaiheesta” täysikasvuiseksi. Kun muut salamanterit siirtyvät kasvaessaan vedestä maan pinnalle, aksolotli pysyy vedessä ja hengittää vartalon ulkopuolella sijaitsevien höyhenmäisten kidusten kautta.
Aksolotleja on paljon akvaarioissa ja laboratorioissa ympäri maailman, mutta luonnollisella asuinalueellaan se on erittäin uhanalainen. Nämä erikoiset olennot elävät luonnonvaraisesti ainostaan Meksikon pääkaupungin Mexico Cityn lähellä, jossa niiden pientä yhteisöä uhkaavat saasteet, ihmisten istuttamat petokalat sekä pääkaupungin laajeneminen.
Laboratorioissa aksolotleja tutkitaan niiden uskomattomien biologisten ominaisuuksien vuoksi. Aksolotlin elimistön ymmärtämisen uskotaan auttavan suuresti syöpälääkkeiden ja elinten uudelleenkasvattamisen kehittämisessä.
Aksolotlien elimistöä on helppo tutkia, koska esimerkiksi sen munasolut ovat lähes 30 kertaa suurempia kuin ihmisen munasolut. Aksolotleja onkin tutkittu jo satoja vuosia, mutta sen elimistön hienouksia ei ole vieläkään täysin selvitetty. Satojen vuosien ristisiitosten ansiosta laji on kuitenkin kokenut sairauksista johtuvia joukkokuolemia ja alkanut menettää uudelleenkasvukykyään.
Luonnossa vapaina elävät aksolotlit omaavat kaikki lajin alkuperäiset kyvyt, mutta yksilöitä arvioidaan olevan jäljellä enää noin 500-1000. Biologit pelkäävät lajin kuolevan hyvin pian sukupuuttoon, ellei sen elinalueen suojelemiseen käytetä ”miljoona dollaria vuodessa seuraavien 10 vuoden ajan”.
Alla video uskomattomasta aksolotlista.
https://www.facebook.com/ScienceNaturePage/videos/1235781863220736/
Lähde: Nature
Kuva: Facebook / Science Nature Page