Amerikkalainen Alisha Coleman haastoi entisen työnantajansa oikeuteen, sillä hän väittää tulleensa erotetuksi väärin perustein. Coleman työskenteli hätäkeskuksen puhelinpäivystyksessä, ja sanoo saaneensa potkut ylivuotaneiden kuukautistensa vuoksi.
Coleman oli työskennellyt hätäkeskuksessa lähes kymmenen vuotta, ennen kuin sai potkut vuonna 2016. Nainen sanoo runsaiden ja yllättävien kuukautisvuotojen johtuneen lähestyvistä vaihdevuosista.
– Rakastin työtäni hätäkeskuksessa, sillä sain auttaa ihmisiä. Kaikki naiset pelkäävät saavansa kuukautisvuotoja, kun eivät odotan niitä, mutta en koskaan uskonut saavani potkuja sen vuoksi. On nöyryyttävää tulla erotetuksi ylivuotaneiden kuukautisten takia. En halua kenenkään naisen joutuvan kokea samaa, ja siksi käyn vastataisteluun, Coleman selvitti lausunnossaan.
Käräjäoikeudessa Colemanin syytteet menivät nurin sillä perusteella, että vaihdevuosia edeltävät oireet eivät ole suojelun piirissä. Kansalaisoikeuksia puolustavan ACLU-järjestön edustajan mukaan käräjäoikeus teki virheen, joten järjestö tarjoaa nyt Colemanille oikeusapua ja on tehnyt valituksen tuomiosta.
ACLU:n edustaja Andrea Young toteaa, että työnantajilla ei ole oikeutta puuttua naisten kehoihin tai kuukautisiin. Laki kieltää sukupuoleen perustuvan syrjinnän, mikä sisältää muun muassa raskauden ja synnyttämisen perusteella tapahtuvan syrjinnän.
– Naisen erottaminen kesken töiden alkavien kuukautisten vuoksi rikkoo oikeuksia ja on loukkaus työpaikan jokaista naista kohtaan, Young sanoo.

Lähde: People