Sukupuolinen identiteetti on viimeaikoina ollut puhuttu aine niin Suomessa kuin maailmallakin. Keskustelu tuskin ainakaan vähenee Britannian ensimmäisen suokupuolisesti joustavan perheen tultua julkisuuteen.
Perheen 4-vuotiaan pojan, Star Cloud Dravenin, äiti on Louise, joka syntyi miehenä mutta on muuttamassa sukupuoltaan naiseksi, kun taas isä on panseksuaalinen Nikki, joka syntyi naisena, mutta pukeutuu joinakin päivinä mieheksi ja joinakin toisina naiseksi.
Louise, 31, ja Nikki, 30, kasvattavat Britannian ensimmäistä sukupuolisesti joustavaa perhettä. Heidän mukaansa Star Cloudin ei tule ”pakottautua” poikana olemiseen.
– Kumpikaan meistä ei ole pakottanut itseään sukupuoleen, johon synnyimme, Nikki sanoo.
Poika aloittaa syyskuussa koulun ja britannialaisen mallin mukaan hän pukeutuu kouluun poikien univormuun. Kotona hän on kuitenkin vapaa leikkimään nukeilla, maalaamaan kynsiään, meikkaamaan ja pukeutumaan poikien tai tyttöjen vaatteisiin niin halutessaan. Lisäksi vanhemmat ovat ohjeistaneet poikaa, että häntä tulee kutsua henkilöksi pojan sijaan.
Koulussa Star Cloudilla tulee olemaan poikien univormun lisäksi päällään vaaleanpunaiset liivi ja sukat.
Poika itse sanoo, että hänestä kasvaa isona joko mies tai nainen.
Star Cloudin äiti Louise on itse asiassa pojan biologinen isä, kun Nikki, jota poika kutsuu isäksi, on synnyttänyt hänet. Monimutkaiselta kuulostava yhtälö on julkisuuteen tultuaan aiheuttanut kiivasta keskustelua Britanniassa. Perhe on saanut kannatusta, mutta yleisesti perheen vanhemmat tuomitaan, koska heidän sanotaan ”pakottavan” pojan omaan elämäntapaansa.
https://youtu.be/TbHDFU4KVwo
Pakottamispuheet saivat lisää tuulta siipien alle, kun toimittaja kysyi Star Cloudilta oliko hän poika vai tyttö. Star Cloud vastasi olevansa poika, mutta kun Nikki keskeytti: ”Vai oletko vain henkilö?” hän sanoi olevansa henkilö.
Louise ja Nikki kertovat Mirrorin haastattelussa saavansa kaupungilla ilkeitä katseita ja haukkuja. Ihmiset ovat myös osoittaneet heitä sormella ja nauraneet. Joskus ihmiset ovat jopa lähteneet seuraamaan heitä ja huudelleet loukkauksia. Louisea ihmisten aggressiivinen käytös häiritsee enemmän kuin Nikkiä, joka on aiemmin toiminut homobaarin portsarina.
Enemmistö asiaa kommentoineista vastustaa lapsen kasvattamista sukupuolisesti joustavasti, mutta joidenkin viimeaikaisten tutkimusten mukaan lapselle voi olla hyväksi, että häntä ei lokeroida stereotyyppisiin miehen ja naisen rooleihin. Joidenkin tutkijoiden mielestä sukupuolisesti joustava kasvatus voi jopa kehittää lapsen itsetuntoa ja kykyä ilmaista itseään. Jotkut asiantuntijat puolestaan ovat huolissaan, onko sukupuolisesti joustava kasvatus sukupuolen kieltämistä. MirroriAnne Diamond huomauttaa, että lapset yleensä haluavat sopeutua kavereidensa joukkoon ja usein nämä kaverit löytyvät juuri samasta sukupuolesta.
– Miten Star Cloud löytää oman joukkonsa? Diamond kysyy.
Kaikki ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tärkeintä on osoittaa lapselle, että häntä rakastetaan sellaisena kuin hän on ja että hänet kasvatetaan ymmärtäväisessä sekä rakastavassa ympäristössä.
Britannina nuorimman transsukupuolisen henkilön, 15-vuotiaan Ria Cooperin mielestä lasta ei tule kasvattaa sukupuolisesti joustavasti. Hänen mukaansa lapselle on hyvin hämmentävää, jos hänelle sanotaan ettei hän ole poika eikä tyttö. Cooperin mukaan lapsi voi alkaa ajatella, että poikana tai tyttönä olemisessa on jotain väärää. Cooperin sanoo lapsen kyllä tietävän, onko hän syntynyt tytöksi vai pojaksi.
Lähde: Mirror
Kuva: YouTube