Legendaarinen, reilut miljoona levyä myynyt ysärihittiorkesteri Basic Element Ruotsista oli keikalla Suomessa lokakuussa. Aikaa piisasi pikku rupattelulle ennen keikkaa Hotelli Presidentissä. Paikalla olivat parimetrinen Peter ’Petrus’ Thelénius, Marie Fredriksson sekä Jonas Wesslander.
Kysymyksiä ja vastauksia
Heti kärkeen kysyn, miksi teette tätä?
– Ei ole mitään, joka voittaisi tätä hommaa. Olemme tehneet tätä kauan ja rakastamme esiintymistä ja musiikin tekemistä, pirteänoloinen Peter heittää.
Musiikin parissa Peter on työskennellyt jo reilun kymmenen vuoden ajan.
– Mikä on ollut huonoin keikkanne ikinä?, kysyn.
– Se oli varmastikin vuonna 1993 Ruotsissa eräässä kaupungissa, jossa esiintyi samaan aikaan huippusuosittu Gyllene Tider (=kultaiset ajat). Keikallamme oli kaksi ihmistä. Yksi rullatuolissa, toinen työntämässä rullatuolia, Peter kertoo naureskellen.
Jonas kertoo huonoimman keikkansa olleen muutama vuosi sitten. Hän oli tuolloin ollut viisi viikkoa pois kuvioista. Lavalle päästyään Jonakselta revähti saman tien niska, sitten polvi. Hetkeä myöhemmin hän putosi vielä lavalta savun peittäessä näkökentän, kun mies ei huomannut lavan reunaa. Tästä tuli sitten aivovamma (brain damage), mikäli oikein käsitin. Aikamoista.
Faneja on rutkasti
Parhaaksi keikaksi koko bändi summaa Tallinnan keikan 1997, jossa tyypit olivat lämppäämässä Michael Jacksonia! Populaa oli rontti 80 000, keikan piti olla vartin, mutta esiintyminen venyi 45-minuuttiseksi. Michael tsekkaili koko keikan. Oli aika hullu meno.
– Onko teillä Japanissa faneja?, kysyn.
– Japanissa on faneja, mutta Suomessa ja Ruotsissa eniten. Puolassa on kans, mikä on aika kipeetä. Varmaan 1998 tehdyn albumin takia, se on ollut suurin menestys.
Ryhmä Basic Element
Kokoonpanon jäsenet tykkäävät toisistaan todella paljon. Kehuja tulee toisista. Jonas kehuu Peterin olevan todellinen melodiavirtuoosi, kun taas Peter kertoo Jonakselta luonnistuvan biittien teon kuin vettä vaan. Marie toteaa bändin kanssa työskentelyn olevan todella helppoa.
– Tuntuu kuin olisi yhteen kasvanut, hän toteaa.
Silti kaikilla kärähtelee välillä toisiinsa ja Peter sanookin, että Jonas lyö todella kovaa. Peterin mielestä Jonas on välillä stabborn. What da hell is stabborn? Kaikki ihmettelevät ja pienen selvennöksen jälkeen selviää, että se tarkoittaa itsepäistä (stubborn).
Kaikkea varmaan joutuu kestämään, kun intensiivisesti touhuaa porukalla, kelailin.
Mitäs seuraavaksi?
– Do you know Lordi?, kysyn.
– Emme tiedä, hähähähä, naurua päälle.
– Lordin voitto oli erittäin ansaittu. Hyvä image. Parempi esitys kuin Ruotsilla Euroviisuissa, Peter toteaa.
Keskustelimme myös Nykäsen Matista ja Basic Elementin rideristä, joka ei kummoinen ole: hieman bisseä ja muutama vesipullo.
– Mitä teette seuraavaksi?, kysyn lopuksi.
– Aiomme juoda olutta, syödä, käymme saunassa, Peter valaisee.
– Ja panna, veistelee Marie tähän väliin.
– Teemme albumin Edel Recordsilla, Peter jatkaa.
Sounds like a plan, mietin.
Hyvästelemme toisemme, ainakin muutamaksi tunniksi. Illalla Basic Element heittää keikan Feverissä KLF:n kemuissa. Piis aut! You´ve got the power.
Uusinta Basic Elementiltä: I´ll Never Let You Know (sinkku)
Basic Element netissä:
www.basicelement.se
Teksti: Näätä Hämääjä