Jo on aikoihin eletty! Juha Sipilän johtama Suomen hallitus esittää eduskunnalle muutoksia autoverolakiin, jotka Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n mukaan johtavat ruumisautojen vaihtamiseen pakettiautoiksi, joilla myös toisina päivinä kuljetetaan ruokaa ja ihmisiä. Asian vahvisti Suomen Hautaustoimistojen Liitto, joka lähetti esityksestä vastustuskirjelmän valtionvarainministeriöön.
Hallitus aikoo poistaa ruumisautojen verottomuuden. Hautaustoimistojen Liiton mukaan Suomessa rekisteröidään noin kymmenkunta ruumisautoa vuodessa, joten verotuksellisesti valtion veromuutoksesta saamilla rahoilla ei käytännössä ole mitään merkitystä, mutta vainajien perheille ja mahdollisten oheishaittojen kautta siitä on kansalaisille sitäkin enemmän haittaa.

Ronald Reaganin viimeinen matka tapahtui tällaisella autolla

Hautaustoimistojen Liiton valtionvarainministeriöön lähettämässä kirjelmässä todetaan, että ruumisautojen verottomuuden poistaminen ajaisi pienet hautaustoimistot käyttämään pakettiautoja, jotka eivät noudata ruumiin kuljetukseen säädettyä lakia kohdella ruumista kunnioituksella. Liiton mukaan kustannussyistä samoja autoja tultaisiin samalla käyttämään myös elintarvike- ja ihmiskuljetuksissa.
Haluaisitko sinä syödä ruumisautolla kuljetettua ruokaa? Välttämättä kovin moni ei myöskään ilahtuisi kyydistä ruumispakulla, puhumattakaan viimeisestä matkastaan sellaisella.

Saksasta mallia Suomeen?

Hallitus esittää muitakin erikoiselta kuulostavia muutoksia autoveroon. Esityksen mukaan ”…taksien nykyinen 4 800 euron autoveron alennus ehdotetaan poistettavaksi. Isot esteettömät yhden tai useamman pyörätuolipaikan tilataksit sekä koulukuljetustaksit säädettäisiin kokonaan autoverottomiksi ja samalla invataksien verottomuus poistuisi”.
Pyörätuolipaikkaiset tilataksit ovat kaiken järjen mukaan invatakseja, jotka siis muuttuisivat kokonaan autoverottomiksi ja samalla niiden verottomuus poistettaisiin?
Esitys jatkuu: ”Esteettömien taksien veroetuun tehtäisiin myös eräitä muita täsmennyksiä. Ruumisautojen ja eläinlääkintäautojen verottomuus ehdotetaan poistettavaksi. Matkailuautojen veroetuun ehdotetaan eräitä täsmennyksiä.”
Näiden kaikkien kulkuneuvojen erityismääritelmät vaikuttavat niiden hintaan, jolloin veroedut ovat mahdollistaneet niiden hankkimisen ja niistä elinkeinon saamisen. Kun veroedut erityisten ammattien harjoittamiseen vaadittavista välineistä poistetaan, voiko kyseisillä ammateilla enää elättää itseään?
Kuinkahan paljon palavereita, työtunteja ja konsultteja on mahdettu käyttää näihin nerokkaisiin veromuutoksiin, joilla häpäistään ruumiiden ja eläinlääkinnän kuljetus parin verolantin vuoksi?
-Valtakunnan vahtikoira
Kuvat: Wikimedia Commons