Tv-toimittaja ja juontaja Baba Lybeck, 53, kertoi Instagramissa sairastuneensa miehensä Pekka Lehden, 55, kanssa koronaan. Lehden sairaus oli vakavampi kuin Lybeckin ja hän joutui sairaalahoitoon.

Molemmat ovat perusterveitä ja erittäin hyväkuntoisia. Heillä on terveelliset elämäntavat ja Lehti on mm. kolminkertainen Ironman.

Lybeck julkasi eilen illalla Instagramissa kuvan, jossa hän on miehensä kanssa toipumassa koronasta.

– Elämä voitti! Kiitos HUS:in keuhko-osasto, että @erikoismies on nyt kotona ja terveiset täältä eturintamasta. Noudattakaa ohjeita! Tämä ei ole leikkiä. ❤️

Lybeck vastasi Instagram Stories -osiossa seuraajiensa kysymyksiin sairaudesta. Molempien oireet olivat hyvin erilaisia. Lybeckillä ei esimerkiksi ollut kuumetta, mutta Lehdellä oli. Lybeck menetti myös maku- ja hajuaistinsa, mutta hänen miehensä ei.

– Oli kuin olisimme sairastaneet eri tautia. Toisella: 17 päivää sahaava kuume, vatsaoireita, särkyä, yskää, hypoksiaa + muita tulehduksia. Toisella: maku- ja hajuaisti katosivat, särkyä, lievää hengenahdistusta, vähän kurkkukipua, Lybeck luettelee.

Molempien oli ensin hankala päästä testattavaksi, vaikka heillä oli koronaoireet ja he olivat olleet naistenpäivän tapahtumassa, jossa oli mm. koronatartunnan saanut rouva Eeva Ahtisaari. Lehti pääsi testiin vasta, kun tauti oli jyllännyt 8 päivää. Kun hänellä todettiin tartunta, myös Lybeck pääsi testiin.

Lehti vietiin sairaalaan 10. sairauspäivänä, kun testi osoittautui positiiviseksi. Miehen tulehdusarvot olivat tuolloin jo hyvin korkeat ja Lybeckin mukaan koronan aiheuttaman vastustuskyvyn alenemisen takia hänellä oli maksaoireita ja muita tulehduksia. Lehti oli sairaalassa viikon ja hän sai siellä lisähappea, antibiootteja ja kuumetta alentavaa lääkettä.

Kun Lybeckiltä kysyttiin taudin rajuudesta, hän vastasi oman kokemuksensa mukaan.

– Rajumpi kuin ikinä osaat edes kuvitella. Hoitoa ei ole.

–On pahempi kuin paha, jos iskee vakava versio. Siinä kamppaillaan hengestä. Kukaan ei tiedä kenelle tulee vakava versio ja kenelle ei.

Oman ja miehensä rankan kokemuksen jälkeen Lybeck vetoaa ihmisiin, että he eivät vähättelisi koronaviruksen vaarallisuutta. Hän muistuttaa, että hyvä kunto ei estänyt hänen miestään sairastumasta taudin vakavampaan versioon.

– Ihmiset eivät selkeästi ymmärrä, miten vakavasta asiasta on kyse. Kun olet sairaalassa happinaamari kasvoilla tai jaat tehohoidossa hengityskonetta jonkun toisen kanssa tai jäät ilman (!)… silloin kaduttaa, ettet ollut tarkempi, Lybeck kirjoittaa.

Lybeckillä tauti kesti 10 päivää ja Lehdellä on menossa 18. päivä, joista 17 on ollut kuumepäiviä. Molemmat ovat nyt paremmassa kunnossa, mutta Lehden vakavampien oireiden ja pitkittyneen kuumeen takia toipumiseen menee vielä Lybeckin mukaan vähintään kuukausi. Lybeck itse kertoo 11. päivänään kokevansa jo ajoittaisia makuhäivähdyksiä.

Lähde: Iltalehti