MTV3-kanavalla pitkään työskennellyt uutisankkuri ja ulkomaantoimittaja Aino Huilaja, 38, otti yllättäen lopputilin syksyllä 2019 ja pakkasi puolisonsa Jerry Ylkäsen kanssa elämänsä pakettiautoon. He ajoivat pois Suomesta ja jättivät oravanpyörän taakseen.

Nyt pariskunta kertoo matkastaan Euroopassa uudessa Pakumatkalla -kirjassa (Otava). Huilaja avaa kirjassa myös taustoja päätökselleen jättää hyväpalkkainen ja arvostettu työ uutisstudiossa.

Hän kertoo havahtuneensa pari vuotta sitten faktaan, että työ oli alkanut tuntua ahdistavalta. Ahdistus näkyi myös kotona, sillä aamupalahetket saattoivat muuttua kuin salamaniskusta tuntien riitelyksi. Riitelyn päätteeksi Huilaja laittoi aurinkolasit päähänsä ja hyppäsi bussiin kohti Pasilaa.

Jos upotus ei näy, katso kuva täältä.

Huilaja turvautui työmatkoilla aurinkolaseihinsa, sillä hän pelkäsi purskahtavansa itkuun kesken matkan.

– Niistä on tullut joka-aamuinen haarniskani, jonka taakse piiloudun. Ne peittävät vitutukseni sekä tarvittaessa kyyneleet, Huilaja kirjoittaa Pakumatkalla-kirjassa.

Huilajan työpäivät uutisstudiolla olivat pitkiä ja kiireisiä. Vastoinkäymisiltä ei vältytty, mikä koetteli hermoja ja lisäsi ahdistusta entisestään. Hän ymmärsi pian, että itselleen ei kannata valehdella. Kyse oli loppujen lopuksi hänen elämästään, joka oli etenemässä väärään suuntaan.

Jos kuva ei näy selaimellasi, katso se täältä.

Talvella 2019 Huilaja hakeutui ammattiavun piiriin. Terapeutti kysyi häneltä, että mitä hän haluaisi oikeasti elämältään.

– Muuttaisin pakettiautoon ja ajaisin minne huvittaa, kuului Huilajan vastaus.

Hän itse suhtautui vastaukseensa naureskellen, mutta terapeutti oli tosissaan. Hän kysyi, että mikä Huilajaa estää tekemästä näin, eikä Huilaja keksinyt vastausta. Lopulta hän osti pakettiauton ja teki siitä kotinsa.

Aino Huilajan ja Jerry Ylkäsen Pakumatkalla-kirja julkaistiin helmikuussa 2021.

Jos kuvat eivät näy selaimellasi, voit katsoa ne täältä ja täältä.

Lue myös:

Seiska: Rankka vuosi ajoi juontaja Janni Hussin burnoutin partaalle – ”Jolle on järjen ääneni”

Rumba: Laulaja Evelina sairastui burnoutiin – ”Olin tosi pitkään kipeänä”