Tunnettu suomalaisnäyttelijä Jussi Lampi täyttää 60 vuotta tiistaina 9. helmikuuta. Lampi muistelee elämänsä onnellisia huippukohtia sekä rankkoja vastoinkäymisiä Iltalehden tuoreessa haastattelussa.

Kulunut vuosi on ollut kulttuurialalla työskentelevälle Lammelle paikoittain hyvin haastava, kun työt ovat olleet vähissä ja rahat tiukilla.

– Kun en kuulu liittoon, niin peruspäivärahalla en saa edes vuokraa maksettua, Lampi toteaa Iltalehdelle.

– Säästöt on syöty tämän vuoden aikana. Marjo-vaimollanikin tyssäsi hommat vuosi sitten, joten tässä ollaan keksitty kaikenlaista, hän lisää.

Jo pitkään yhdessä viihtyneet Lampi ja hänen vaimonsa, liikunnanohjaaja Marjo Salomaa ovat olleet suurena tukena toisilleen vaikeuksien keskellä.

– Kun tämä alkoi vuosi sitten, menin ihan lukkoon. Vedin viikon kessua ja katsoin ulos ikkunasta, enkä saanut sanaa suustani. Marjo kun on viisas ihminen, hän totesi, ettei kannata murehtia asioita, joille en voi mitään. Olisin seonnut moneen kertaan, jollei Marjo olisi pitänyt minua järjissään, Lampi ylistää puolisoaan.

– Marjo on sellainen topakka kunnon pohjalaisakka. Sukulaispoikani sanoi, ettei mulle mikään Seija Haagasta saisikaan jöötä pidetyksi. Jos joku hiertää, se käsitellään heti.

Molemmat ovat kokeneet elämässään suuria menetyksiä: Lammen 19-vuotias tytär Mandi kuoli vuonna 2008 ja Salomaan entinen mies Heikki ”Hiski” Salomaa vuonna 2003.

Lampi kuvailee tyttärensä kuolemaa elämänsä kovimmaksi paikaksi.

– Oman lapsen kuolema on sellainen, että siitä ei toivu ikinä, mies sanoo.

– Olen käyttänyt siihen sellaista termiä, että vuosien mittaan suru helpottaa, mutta se ikävä ei koskaan lopu – ja se on joka päivä läsnä. Sitä ei ymmärrä kukaan, joka ei ole joutunut samaan myllyyn, hän summaa.

Lue myös:

Aku Hirviniemi onnitteli Anita Hirvosta nostalgisella kuvalla – Janne Kataja täysin tunnistamattomana: ”Jestas sentään”

Laulaja Petra Garganon tyttövauva sai nimen – ”Isoveljen nimestä kivasti käännetty”

Oho! Aleksi Valavuori sai Kalle Palanderin mukaan erikoiseen hankintaan – kohteena Valtteri Bottas: ”Kato Carlos mitä mä löysin!”