Hyvinvointiyrittäjä Aki Manninen kohahdutti viime keväänä sanomisillaan Selviytyjät Suomi -ohjelmassa. Monet suomalaiset kokivat miehen Selviytyjissä laukomat vitsit loukkaavina naisia kohtaan.

Myös itse Selviytyjät-ohjelmakonsepti joutui kohun keskiöön, kun useat ihmiset ihmettelivät avoimesti somessa, miksi tuotantoyhtiö ei puuttunut Mannisen heittoihin.

Nyt tilannetta vierestä seurannut, Selviytyjien juontaja Juuso Mäkilähde kommentoi tapausta omasta näkökulmastaan. Mäkilähteen mielestä sosiaalisen median keskustelukulttuuri on pahasti vinoutunut.

– Tämä on hieman hankala aika kaikessa. Mihinkään sen kummemmin kantaa ottamatta sanon, että yleisesti tuo somessa keskustelu ei ole aivan minun pala kakkua, Mäkilähde toteaa Metropolille Selviytyjät Suomi -ohjelman pressitilaisuudessa.

– Some on mielestäni vaikea alusta suurille keskusteluille, ja sitä on myös haastavaa hallita. Siellä samaan aikaan jaetaan kuvia lomareissuilta ja reseptejä, ja samaan aikaan keskustellaan esimerkiksi poliittisista asioista.

Mäkilähteen mukaan asioista on tärkeä keskustella, mutta häntä häiritsee somekeskustelujen mustavalkoisuus ja agressiivisuus. Mäkilähde kaipaisi itse enemmän ”vanhaa kunnon keskustelukulttuuria”.

– Loistava esimerkki tästä oli, kun Tuomas Enbuske ja Jari Sarasvuo juttelivat Enbusken podcastissa. He olivat asioista eri mieltä, mutta keskustelivat kohteliaasti ja kunnioittivat toistensa näkemyksiä, Mäkilähde sanoo ja jatkaa:

– Olisi hienoa, jos tällaista näkisi enemmän. Että ihmiset eivät suuttuisi toisilleen siitä, että ovat asioista eri mieltä.

Mäkilähde ei itse koe, että haluaisi osallistua julkiseen keskusteluun somessa. Hän painottaa vahvasti sitä, että puhuu tärkeistä asioista mielummin ihmisten kanssa kasvokkain.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Nelonen

Aki Manniseen liittynyttä kohua Mäkilähde ei kommentoi enempää, mutta alleviivaa Selviytyjien ohjelmaformaatin pyrkivän tasa-arvoisuuteen.

– Selviytyjät on hieno konsepti. Mielestäni täytyy kuitenkin muistaa, että se on ennen kaikkea peli, ja ihmiset ovat siinä itse pelinappeja.

– En ole koskaaan ajatellut Selviytyjiä millään tavalla miesten tai naisten kisana. Ihmiset ovat mitä ovat, ja he pelaavat siellä ja sanovat asioita, kuten itse kokevat parhaakseen.

– Haluan itse nähdä, että ohjelma on osallistujilleen mahtava kokemus ja seikkailu, jonka he tulevat ikuisesti muistamaan, Mäkilähde kiteyttää.

Lue myös:

Tässä on syy, miksi juontaja Juuso Mäkilähde ei itse osallistuisi Selviytyjiin – ”Se olisi minulle vaikeaa”

Helmeri Pirisen ja Anu Puumalaisen suhde joutui koetukselle Selviytyjien myötä – ”En palannut takaisin vanhaan”