Tunnettu taiteilija ja entinen malli Katariina Souri kertoo Eveliina Talvitien kirjoittamassa elämäkertakirjassa Kata (Like) päätyneensä vuonna 2006 abortoimaan vaikeasti vammaisen lapsensa.

Synnynnäinen kehityshäiriö ilmeni raskauden aikana otetusta lapsivesinäytteestä ja varhaisessa ultrassa tehdyistä tutkimuksista.

– Ultrassa lääkäri kertoi murheellisen tutkimustuloksen: yhtä lukuun ottamatta kaikki sikiön elimet ja elintoiminnot toimivat normaalin peilikuvana. Ainoastaan sydän pompahteli tavanomaisella paikallaan, ja se teki diagnoosista entistä lohduttomamman, uutuuskirjassa kerrotaan.

Lääkärit arvioivat, ettei lapsi todennäköisesti selviäisi hengissä synnytyksestä – tai jos selviäisi, tämä joutuisi useampaan avosydänkirurgiseen leikkaukseen ja jäisi vaikeasti monivammaiseksi.

Souri joutui tekemään yksin päätöksen raskauden jatkamisen suhteen. Pitkän pohdinnan jälkeen hän päätyi aborttiin.

Lupaa raskauden keskeyttämiselle piti anoa erikseen, sillä se oli edennyt jo niin pitkälle. Sourille ei myöskään jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin synnyttää sikiö.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Kirjan mukaan Souria yritettiin saada hoitohenkilökunnan toimesta katsomaan kuollutta lastaan. Hän kieltäytyi, mutta on katunut valintaansa myöhemmin.

Souri avautuu asiasta tuoreessa Helsingin Sanomien haastattelussa.

– Siinä elämäntilanteessa tuntui, etten pysty menemään. Jos olisin mennyt, se olisi ehkä nopeuttanut suruprosessia, Souri toteaa Helsingin Sanomille.

Raskauden keskeytyksellä oli kirjan perusteella karut seuraukset.

– Osa istukasta jäi synnytyksen jäljiltä kohtuun. Kaavinta tuhosi mahdollisuudet tulla enää koskaan raskaaksi, teoksessa avataan.

Suru lapsen menettämisestä painoi Souria pitkään. Tragedia vei häntä erilleen silloisesta aviomiehestään Janne Janhosesta, ja pariskunta jätti vuonna 2006 ensimmäisen avioerohakemuksensa. Hakemus peruttiin, mutta myöhemmin pari päätyi eroamaan lopullisesti.

Katariina Sourilla on entisistä avioliitoistaan sekä tyttö- että poikalapsi.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Lue myös:

HS: Katariina Souri päätyi Playboyn kanteen traumaattisen lapsuuden seurauksena – kritisoi ankarasti Onlyfansia: ”En toivoisi sitä kenellekään naiselle”

Katariina Sourin, 54, muokkaamaton kuva ihastuttaa somessa – ex-Playboy-tähti ikääntynyt kauniisti: ”Ei täytteitä”