Soulmuusikko Sami Saari, 59, muistelee uutuuskirjassaan Ainutkertainen Sami Saari (Docendo) miten hyvän ystävän ja bändikaverin Aki Sirkesalon kuolema Thaimaan tsunamissa vuonna 2004 suisti hänet raiteiltaan.

Saaren ja Sirkesalon ystävyys alkoi jo 80-luvulla. He soittivat yhteisessä Giddyups-bändissä ja myöhemmin Veeti & The Velvetsin riveissä sekä viettivät myös perheineen aikaa yhdessä.

Tapaninpäivänä 2014 Thaimaan tsunamissa menehtyi kuoli 179 suomalaista, joiden joukossa oli myös Aki Sirkesalo perheineen. Hyvän ystävän ja läheisen perheen kuolema pysäytti myös Samin elämän.

”Siitä alkoi mun elämässä ihan erilainen kausi. Meikäläisen soulkone alkoi sakata ja työt loppua”, Saari kertoo kirjassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP – Aki Sirkesalo vuonna 2003.

Vuosi 2005 oli Saarelle vaikea ja hänellä todettiin keskivaikea masennus. Kahden pienen lapsen isä oli tuolloin 43-vuotias ja vailla työtä.

”Ne olivat vaikeita aikoja, ehkä kaikkien vaikeimpia. Tuntui, ettei kukaan halua mua. Mua ei tarvita. Mä en saanut enää kitaristin pestiä mihinkään.”

”Mua ei kuultu radiossa eikä haluttu keikoille, koska mut muistettiin Akin kaverina.”

Saari turvautui aluksi masennuslääkkeisiin, jotka eivät hänelle sopineet. Samaan aikaan parisuhde natisi liitoksissaan. Iltaisin muun perheen nukkuessa hän alkoi turvautua alkoholiin ja kaipasi samalla keskustelukumppanikseen Akia.

”Kaikki kaatui niskaan. En oikein tiennyt, kenen kanssa olisi pitänyt tästä tragediastani puhua.”

Tuosta ajasta Saarelle ei jäänyt minkäänlaista muistijälkeä. Elämästä oli kadonnut tarttumapinta ja lopulta tuli myös ero.

Vasta musiikki ja Sami Saari Trio saivat hänet lopettamaan juomisen ja takaisin kiinni elämään.

Kursivoidut kohdat 20. tammikuuta ilmestyneestä Laura Parkon kirjoittamasta kirjasta Ainutkertainen Sami Saari (Docendo).

Lue myös:

Sointu Borg paljasti todellisen jättiuutisen – jännittää vastaanottoa: ”Jos minut halutaan kivittää torilla…”

Pyhimys paljasti tehneensä yllättävän urapäätöksen: ”Nyt on juuri oikea hetki”