Menestynyt liikenainen Lenita Airisto julkaisi tänään maanantaina uuden elämäkertakirjansa Noitanaisen ilosanoma. Kirjassaan Airisto kertoo avoimesti kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta.

Airisto paljastaa hyväksikäyttäjän olleen viihdealan moniosaaja Spede Pasanen.

Järkyttävä tilanne sai alkunsa, kun Airisto pyysi vuonna 1991 Pasasen vieraakseen 7. hetki -tv-ohjelmaansa, jota hän luotsasi yhdessä Jörn Donnerin kanssa. Kuvauksia edeltävänä päivänä Airisto kävi Speden toimistolla keskustelemassa tulevasta ohjelmasta.

Kun Airisto oli lähdössä toimistolta, muuttui Speden käytös rajusti. Aiemmin hyvin asialliselta vaikuttanut mies hyökkäsi Airiston päälle ja kaatoi tämän sohvalle.

– Tämä oli paitsi äärimmäisen vastenmielistä, myös täysin odottamatonta, Airisto kuvailee kirjassaan.

– Olin tukehtua hänen hikisen ruhonsa alla enkä pystynyt liikkumaan. Hänen kielensä esti minua huutamasta ja hänen puuskutuksensa teki selväksi, että tilanne etenisi raiskaukseksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Vaikka tilanne oli järkyttävä, ei Airisto kuitenkaan lamaantunut. Hän potkaisi Spedeä arkaan paikkaan ja pakeni rappuun.

– Kun Spede tuli ulos vessasta, komensin hänet rappuun ja sanoin niin hillitysti kuin pystyin: ’Saatanan paskiainen, mitä sä idiootti luulit tekeväs! Huomenna on Crea Videossa -nauhoitus, jos et ole ajoissa paikalla pistän ilmoituksen Hesariin, jossa kerron, että yritit raiskata minut. Mutta etpäs kusipää onnistunut!’ Airisto muistelee.

Haastattelu hoidettiin seuraavana päivänä sovitusti, mutta tämän jälkeen Airisto ei nähnyt Pasasta enää koskaan. Nyt nainen sanoo puhuvansa tapauksesta, jotta seksuaalinen väkivalta saisi enemmän näkyvyyttä mediassa ja hyväksikäyttöä kokeneet hakisivat apua.

Lue myös:

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström koki seksuaalista ahdistelua yöelämässä – ”Se rikkoo aina perusturvallisuuden tunteen”

Aivoinfarktin saanut Kaj Kunnas tuntee elävänsä jatkoajalla vaimonsa kanssa: ”Terveysongelmat muuttivat elämämme täysin”