Katiska-huumevyyhdissä syytettynä oleva Niko Ranta-aho avaa Harri Moision ja Ilkka Ihamäen juontamassa Katiska-podcastissa, miksi ajautui uudelleen huumeiden pariin ja mitä mielin odottaa tulevaa tuomiotaan.

Podcastissa Niko palaa kevääseen 2018, jolloin miehen bisneksillä pyyhki hyvin. Hän oli elänyt päihteetöntä elämää viiden ja puolen vuoden ajan, elämä rullasi eteenpäin ja paljon hyviä asioita tapahtui. Jotain kuitenkin puuttui ja mies ajautui uudelleen huumeiden pariin.

– Mietin pari viikkoa ennen ekaa linjaa, että alkoholi on ollut mulle se ongelma ja ajattelin, että voin ottaa vähän kokaiinia. Jotain multa puuttui ja lähdin kokemaan ja hakemaan sitä tunnetta taas, Niko kertoo podcastissa.

Vuoden 2018 kesä oli Nikolle täyttä rokkia. Meno jatkui talven yli seuraavaan kesään, ja huipentui oikeudessakin puituihin Ruisrockin tapahtumiin, kunnes poliisi otti hänet kiinni heinäkuussa. Niko on kuullut poliisin nauhoituksia Ruisrockin tapahtumista oikeusistunnoissaan ja myöntää, ettei tunnista itseään nauhoilta.

– Puhun nauhoilla täysin mielipuolisia asioita. Tuolla tasolla ne tarinat on silloin kun päihteiden käyttö ja kontrolli lähtee käsistä, ja on valvonut yli 70 tuntia nukkumatta. Se on karu fakta.

Minulla ei ole vihamiehiä

Massiivisessa Katiska -vyyhdissä on syytettynä yhteensä yli 50 henkilöä. Toisin kuin pääsyytetty Janne ”Nacci” Tranberg, Niko on myöntänyt lähes kaikki syytteet.

– Olisin joka tapauksessa joutunut myöntämään tiettyjä asioita mitkä olen tehnyt. Muuten jotkut kanssasyytetyt olisivat ottaneet tuomioita, jotka eivät olisi totuudenmukaisia.

Syytettyjen joukossa on myös Nikon hyviä ystäviä, jotka vasikoivat hänet poliisille. Heidän kanssaan mies ei ole enää missään tekemisissä. Tämän mittakaavan jutussa ovat mukana myös isot rahat ja riskit, mutta Niko ei koe uhkaa liikkuessaan vapaalla jalalla.

– En koe, että minulla on vihamiehiä. Jos olen jotain sopinut, pidän huolen, että toimin myös niin. Olen hoitanut oman tonttini niin mallikkaasti kuin tässä tilanteessa voin.

”Olen varautunut, että 13 vuotta tulee”

Tällä hetkellä Nikolle povataan pahimmillaan jopa 13 vuoden vankeustuomiota, johon Niko on henkisesti jo varautunut. Mies aikoo käyttää ajan opiskellakseen tradenomiksi. Hän kuitenkin uskoo, että todellinen vankeusaika tulee lyhenemään, sillä tuomioon vaikuttavat ns. alennukset kuten rikoksen haittojen poisto ja huumerikoksen selvittäminen.

– Olen palauttanut 65 kiloa erittäin tiukkaa huumetta, joka olisi ollut jatkettuna yli 200 kiloa amfetamiinia Helsingin kaduilla. Niiden palauttaminen on suuri rikoksen poisto, Niko selventää mahdollisia tuomion alennuksia.

Ensikertalaisena, kaikkien alennusten jälkeen vankila-aika tulee Nikon mukaan olemaan minimaalinen. Rikosseuraamuslaitos myös ohjaa ensikertalaisia avovankilaan ja takaisin yhteiskuntaan, mikäli he ovat siihen kelpoisia. Niko on asian suhteen toiveikas ja toivoo voivansa olla vapaalla jalalla jo reilun viiden vuoden päästä.

– Minulla on kaikki edellytykset siihen ja toivon, että minua lähdetään tukemaan oikeaan elämään. Seison kuitenkin kaiken takana. Olen tehnyt virheitä, ehkä isompia kuin moni muu, mutta maksan niistä sen hinnan. Asioista pitää ottaa opiksi ja mennä elämässä eteenpäin.

Lue myös:

Niko Ranta-aho myöntää pilanneensa elämänsä huumeilla ja huumekaupalla: “Kadun koko asiaa”