Suomen rikoshistorian suurimmassa huumevyyhdissä syytettynä oleva Niko Ranta-aho kertoo Harri Moision ja Ilkka Ihamäen luotsaamassa Katiska-podcastissa ajatuksiaan kiinnijäämisestään ja avaa tulevaisuuttaan. 11 kuukauden tutkintavankeus muutti miehen arvomaailmaa ja näkemystä elämään.

Vuoden 2019 huhtikuussa Niko kuuli Dubaissa lomaillessaan, että  yksi kanssaepäilty on jäänyt kiinni. Juhannukseen mennessä epäiltyjä oli kiinniotettuna jo kolme ja silmukka kiristyi.

– Ajattelin, että kohta se on menoa. Toisaalta poliisilla ei ollut minua vastaan muuta kuin näiden henkilöiden puheet.

Niko ei kertonut perheelleen epäilyistään mahdollisesta kiinnijäämisestä, mutta myöntää ehkä maininneensa asiasta muutamalle ystävälleen. Lopulta Nikon kiinniotto tapahtui heinäkuussa. Hän ei koskaan odottanut asian paisuvan näin valtavaksi kokonaisuudeksi.

Perhe ja ystävät tukena

Nikolla on hyvin läheiset suhteet perheeseen ja läheisiin. Se on yksi suurimmista voimavaroista, jonka avulla hän jaksaa eteenpäin ja pysyy positiivisena.

– Jos ei olisi näin tiivistä perhettä ja ystäväpiiriä, niin varmasti voisi olla aika vaikeita hetkiä. En ole vapautumisen jälkeen miettinyt kertaakaan tulevaa tuomiota, vaan focus on ihan muissa asioissa.

Niko paljastaa, että yksi näistä focuksista on huumeiden vastainen työ ja nuorten huumeidenkäyttäjien ja nuorten syrjäytyneiden auttaminen.

– Sellainen Ry on tulossa ja siihen yritän keskittää aikani nyt vapaalla ja myöhemmin vankilassa. Tarkoitus olisi mennä muun muassa kouluihin ja puhua ihmisille. Olen kävelevä esimerkki siitä, mihin pienet päätökset saattavat johtaa elämässä.

Puoli vuotta vapautta jäljellä

Niko laskee, että hänellä on puoli vuotta aikaa, kunnes vankila kutsuu. Hän yrittää sitä ennen hoitaa työasiat kuntoon, viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa sekä urheilla. Tarkoitus on tehdä niin paljon positiivisia asioita puolen vuoden aikana, että niitä muistellessa vankila-aika vierähtää helpommin.

– Siis pelkkää positiivista energiaa. Yritän kerätä ympärilleni sellaisia ihmisiä joista saan joka päivä positiivisuutta. Se on sellaista oman päänsä virittämistä.

Niko on sanonut myös olevansa nopeiden ratkaisujen mies ja myöntää, että perheenkin perustaminen on haaveissa.

– Haaveilen kyllä perheestä ja toivon, että se on seuraava iso pykälä minun elämässä. Perhe ja lapset opettaisivat paljon ja muuttaisivat varmasti myös omia toimintatapoja. Tällä hetkellä olen kuitenkin sinkkumies ja elän päivä kerrallaan.

Niko Ranta-aho esiintyi Katiska-dokumentissa, joka nähtiin Ruutu+-palvelussa syksyllä 2020.

Lue myös:

MTV: Sofia Belórfin puolustus oikeudessa – ”Hän saattoi pelastaa Niko Ranta-ahon hengen”