Miss Suomi -kilpailun omistaja Sunneva Sjögrén ja arvostrategi Jaana Villanen julkaisevat Missimatka – oman elämän brändilähettilääksi (Value Books) -kirjan tiistaina 25. elokuuta. Kirja on kurkistus siihen, millaista on olla luupin alla Miss Suomena.

Kirjassa ääneen pääsevät niin nykypäivän missit kuin todelliset legendat kauneusmaailman huipulta, kuten Riitta Väisänen, Marianne Harjula, Saija Palin, Essi Pöysti, Sara Chafak, Shirly Karvinen ja Alina Voronkova. Taustavaikuttajista ääneen pääsevät muun muassa missikeisari Eino Makunen, tyylikonsultti Leena Sarvi, viihdetoimittaja Petri Voutilainen, valokuvaaja Nadi Hammouda, missiasiantuntija Heidi Maijala ja Miss Suomi -organisaation kampaajana aikoinaan pitkään työskennellyt Nina Mikkonen.

Vuoden 2012 Miss Suomi Sara Chafak avautuu kirjassa kokemastaan koulukiusaamisesta ja rasismista, joka lisääntyi julkisuuden myötä.

– Ihmiset kokevat, että heillä on oikeus kommentoida ja esittää näkemyksensä siitä, mitä olen ja miltä näytän. Kuitenkin kaiken takana missikin on ihminen, jolla tunteet. Jolla on ylämäkiä ja alamäkiä. Lopulta opin, ettei kaikkia voi miellyttää. Oli pakko kehittää itselleen kuori, jonka taakse voi mennä ja suojautua. Opin pitämään oman yksityiselämäni ja ’julkisen minäni’ erillään selviytyäkseni, Sara Chafak kertoo kirjassa.

Vuoden 2016 Shirly Karvinen raivasi tiensä Miss Suomesta radiojuontajaksi ja tv-kasvoksi, joka nähdään tänä syksynä Tanssii tähtien kanssa -parketilla. Hän on joutunut voittamaan monia pelkoja tavoitellessaan unelmaansa.

– Pahoja paikkoja on aina ajoittain. Uudet projektit ja radiotyön aloittaminen jännittivät minua paljon. Ennen muuta se, mitä tulee olemaan kuulijoiden ja katsojien palaute: pitävätkö he siitä, mitä teen? Se loppupelissä ratkaisee. Aina, kun teen jotain täysin uutta, se jännittää. Samaan aikaan, uskon kuitenkin siihen, että jos ei enää jännittäisi, jos hermostuneisuus häviäisi, olisi palo sammunut.