Toimittaja ja somevaikuttaja Mona Bling ottaa kovin sanoin kantaa Tuukka Temosen uuden Pohjolan satoa -elokuvan transfobiseen hahmoon. Bling julkaisi mielipiteensä Instagram-tilillään.

– Aina kun suomalaisena transihmisenä avaa TV:n tai menee elokuviin katsomaan kotimaista elokuvaa, täytyy varautua siihen, että voi joutua naurunalaiseksi oman sukupuolensa tai sukupuolihistoriansa takia, Bling kirjoittaa.

– Ja se ei ole sitä, että kotimaisen fiktion tekijät nauraisivat meidän kanssamme – he nauravat meille. Samoin yleisö. Me transihmiset olemme heille se läppä!

Monan mukaan uusin esimerkki tästä on Temosen elokuvan hahmo Timo, jota näyttelee Temosen puoliso Olga Temonen. Kyseessä on elokuvan somekanavien mukaan hyvin urbaani, ”jonkunsukupuolinen” mainostoimistoheebo.

– Pelkkä sana ”jonkunsukupuolinen” kertoo siitä, miten transsukupuolisuus ja erityisesti muunsukupuolisuus nähdään keksittynä huuhaana, jolle on okei nauraa. Ei ole ok, että cissukupuoliset ihmiset tekevät vitsejä transsukupuolisuudesta ja nauravat meille. Se on transfobiaa!

Bling korostaa julkaisun kuvassa, etteivät transsukupuolisuus ja muunsukupuolisuus ole vitsejä ja ehdottaa ratkaisuksi transihmisten ottamista mukaan tuotantoihin käsikirjoittamaan, näyttelemään tai ainakin konsultoimaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Temonen julkaisi omalla Instagram-tilillään anteeksipyynnön ja avasi hahmon syntyä. Temosen mukaan Timon rooli oli alunperin kirjoitettu miehelle, mutta aikataulusyistä roolin otti haltuun Temosen näyttelijävaimo.

– Olga ehdotti, että mitä jos nämä olisivatkin naispari ja hän voisi esittää sen. Minusta se tuntui siinä kohtaa modernilta ja hyvältä ajatukselta, koska itse ajattelen, että nimellä, sukupuolella tai seksuaalisella suuntautumisen ei ole merkitystä, Temonen kirjoittaa.

– Käyttämäni ”jonkunsukupuolinen” luonnehdinta oli elokuvan luonteelle mukautettu humoristinen ilmaus he/she -peonominien käytöstä, eikä se missään nimessä ollut tarkoitettu kannanotoksi tai loukkaukseksi. Timon hahmo ei pyri luomaan transfobiaa ja irtisanoudun kaikenlaisesta vihasta ja sen lietsomisesta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lue myös:

Somevaikuttaja Mona Bling kertoo avoimesti Ina Mikkolan podcastissa deittailusta transnaisena: ”Pahimmillaan mut uhattiin tappaa”

Teemu Selänne puolustaa kohun keskelle joutunutta Aleksi Valavuorta: ”Siinä menee raja, kun ruvetaan tuhoamaan toisen elinkeinoa”