Suurin pudottaja -ohjelmastakin tuttu tv-kasvo ja kokemusasiantuntija Nina Mikkonen työskenteli pitkään vaatealan yrityksestä myyjänä. Kun hänet viime keväänä lomautettiin koronapandemian takia, pohti hän pitkään, mitä hän lähtisi seuraavaksi tekemään.

– Pohdin opintojen pariin palaamista. Mietin, jos olisin lähtenyt opiskelemaan kaupallista alaa tai ravinto-oppia. Ne eivät kuitenkaan napanneet, Nina Mikkonen kertoo Metropolille Urheilumuseon kutsuvierastilaisuudessa.

Lomautusten päättymisen jälkeen hän palasi hetkellisesti takaisin myyjäksi, kunnes päätti irtisanoutua työstä.

– Minulla tuli paha mieli siitä, että työnantaja joutui maksamaan minulle palkkaa, vaikka myyntiä ei tapahtunut. Asiakkaita ei käynyt myöskään muissa liikkeissä. En jaksanut myöskään viettää päiviäni liikkeessä, jossa kävi vain hyvin harvakseltaan ihmisiä.

Hänellä oli yksi kriteeri uuden työn suhteen.

– Halusin työn, jossa pääsen liikkumaan mahdollisimman paljon. Tämä siksi, ettei minun tarvitse viettää kaikkea vapaa-aikaani työpäivien jälkeen punttisalilla.

Ystävätär houkutteli Niinan mukaan työkeikalleen. Heidän tehtävänään oli sisustaa ja siivota toimisto.

– Tapasin yrityksen toimitusjohtajan, jolle sanoin, että voisin pestä ikkunat. Kysyin myös suoraa, että löytyisikö heiltä tällaiselle lyhyelle leski-ihmiselle töitä. Siltä istumalta kirjoitimme työsopparin ja sovimme, että kouluttaudun samalla tiiminvetäjäksi.

– Olen toiminut nyt siivoojana rakennustyömaalla. Se on hirveän kivaa, sillä saan kuunnella musiikkia samalla, kun siivoan.

Hänellä ei ole koskaan ollut ennakkoluuloja siivoojan ammattia kohtaan.

– Uusi ammattini uutisoitiin valtakunnallisten lehtien kansissa. Yksi syy siihen varmasti oli se, että siivoojan ammatti ei ole mediaseksikäs ala. Siivousta mietitään aina viimeisenä alana, mitä halutaan tehdä. Sana sisältää vähättelevän ja negatiivisen latauksen. Koetaan, että vain maahanmuuttajat ja vähä-älyiset siivoavat, koska heillä ei lahjat riitä muihin. Näin se ei ole.

– Olen siitä pimeä, että olen aina tykännyt siivoamisesta. Minulla on ollut 340-neliöinen talo, jossa riitti siivoamista omaishoidon ohessa.

Oletko tyytyväinen palkkaan?

– Siivoojana voi tienata hyvin! Jos laitan oikein töpinäksi, tienaan saman verran kuin insinööri. Ne, jotka tarvitsevat työtä ja rahaa, niin kannattaa ryhtyä siivoojaksi.

Lue myös:

Lehti: Nina Mikkonen kertoo poikansa oireyhtymästä!